НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

15.08.2012

 

УКРАЇНА – ЛИТВА ОН-ЛАЙН

Творчі контакти між Національною Спілкою композиторів України та Спілкою композиторів Литви, що почали розвиватися на новій, незалежно-державній, основі з 2006 року, нині швидко набирають оберти і неухильно виходять на рівень системної стабільності. Справді, ще зовсім недавно, у травні 2012 року, литовські композитори і виконавці були учасниками ХХІІ міжнародного фестивалю „Музичні прем”єри сезону”, і в нашій пам”яті ще звучать твори Ремігіуса Шилейки („Реквієм”), Зіти Бружайте (”Mosaic II”), Відмантаса Бартуліса (”Golden Angels”), які стали яскравими подіями київських фестивальних концертів, а вже в серпні на запрошення  Українська делегація в ДрускінінкаїЛитовської композиторської спілки на прибалтійські простори попрямувала українська делегація з цілим комплексом творчих завдань.


Тут і участь у  міжнародній програмі DAR, спеціально розрахованій на молодих композиторів; і репрезентація різножанрових творів у Концерті української  та литовської музики в рамках фестивалю „Свято моря”, присвяченого 760-річчю міста Клайпеда; і знайомство з інфраструктурою та досвідом роботи Литовської композиторської організації; і відвідання Будинку творчості композиторів у Друскінінкаї з метою налагодження взаємокорисного творчого обміну; і, безперечно, загальне ознайомлення з історичними та сучасними культурними реаліями країни  в умовах  відкритого для багатосторонніх взаємозв”язків  Євросоюзу.


За програмою DAR (Druskininkai Artists’ Residence), що передбачає професіональне удосконалення та стимулювання творчості молодих митців і здійснюється на базі Друскінінкайського будинку творчості, а також за спеціальною обмінною домовленістю між нашими спілками  Литва прийняла двох українських резидентів – студентів композиторського факультету Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського Віталія Кияницю (клас проф. Г.І.Ляшенка) та Сергія Вілку (клас проф. Є.Ф.Станковича).
Зіта БРУЖАЙТЕ, Віталій КИЯНИЦЯ, Сергій ВІЛКАТворче завдання – „Inspiration by John Cage” з нагоди 100-річчя композитора. Для роботи молодих, розрахованій на майже два тижні, були забезпечені найсприятливіші умови. Ми побачили, що вони  в захваті від мальовничого Друскінінкаю і Будинку композиторів, від Зіти Бружайте, що дбайливо ними опікувалася, від особливої атмосфери, яка неодмінно спонукала до творчості. Шлях ”дорослої” частини нашої групи пролягав далі – до Клайпеди. Але, забігаючи вперед, зазначимо,  що молоді автори успішно впоралися з поставленим завданням, і їх твори (”Meditation on the joHn CAGE’s  name” для фортепіано С.Вілки та ”Allegro” для флейти і фортепіано В.Кияниці) були вперше виконані в Будинку-музеї М.К.Чюрльоніса в Друскінінкаї – знаковому місці для кожного литовця.


Фестиваль „Свято моря” (1 – 5 серпня) – традиційний для балтійської Клайпеди. Однак цього разу він був особливий, тому що відзначався 760-річний ювілей древнього міста. Кожний з нас отримав офіційне запрошення від мера Клайпеди Вітаутаса Грубляускаса на цю визначну подію. На історичному місці старовинної фортеці відбулося відкриття фестивалю, де виконувалася спеціально створена з нагоди ювілею ораторія відомого литовського композитора Г.Купрявічюса під назвою „Місто і люди”. Це було фундаментальне театралізоване дійство, в якому перед великою кількістю публіки, що зібралася простонеба, постала історія - з її войовничими епізодами, подіями мирного міського життя, середньовічними картинами, народними сценами. У постановці були задіяні кілька хорів, танцювальних колективів, оркестр, джазовий ансамбль, театральні та циркові актори, діти і навіть вершники.  В подальшому ми побачили, яку розробку отримала ця своєрідна експозиція. Невелике морське місто (200 тис. мешканців) у дні фестивалю зросло щонайменше утричі. Вулиці щільно запрудив нарядно-веселий натовп. Кожного дня у місті діяло понад 50 концертних, театральних, циркових та інших мистецьких майданчиків. Музика – в діапазоні від „Stabat Mater” Карло Дженкінса для двох хорів, трьох солістів та симфонічного оркестру на Театральній площі – до одночасного виступу кількох фольклорних, естрадних, джазових та рок-груп у різних куточках міста.


Приємно відзначити, що наш музично-поетичний вечір з романтичною назвою „Море і кохання” не загубився у карнавальному вирії, а навпаки виділився своєю академічною вишуканістю, багатством образних відтінків і теплою аурою, що огортала і виконавців, і слухачів. Концерт відбувався у затишному дворику Галереї Пранаса Домшайтіса – першого литовського художника-експресіоніста. Однак не жорсткі експресивні тона, а зовсім інша палітра відзначала цей вечір. Душа та організатор концерту композитор Ремігіус Шилейка задумав його як ліричне освідчення у коханні – морю, місту, людям, поезії та музиці, що єднає серця.
Грає композитор Геннадій САСЬКОСвій фортепіанний виступ на початку вечора Геннадій Сасько відкрив символічним привітанням Клайпеді від древнього Києва, зігравши широковідому п”єсу „Софія Київська” з свого циклу „Відгомін століть”. А популярні джазові п”єси українського композитора добре скомпонувалися з майстерною джазовою імпровізацією Саулюса Шиаучюліса. 


Далі українську музику виконували вже литовські музиканти – звучали твори М.Скорика („Три весільні пісні”, „Бурлеска”, „Мелодія”), І.Щербакова (Вальс”), М.Шведа („Відзвуки”), які природно перепліталися з українською поезією Лесі Українки, Софії Майданської, Миколи Вінграновського, Івана Драча у мелодійних литовських перекладах, виразно озвучених актрисою Віргінією Коханскіте. В її ж інтерпретації звучали поетичні строфи Ю.Марцинкявічюса, Ч.Мілоша, А. Пуйштіте. Ремігіус ШИЛЕЙКА, хор Тут же відбулася прем”єра хорового твору Р.Шилейки з романтичною назвою „Туга за морем”, виконана хором „Клайпеда” під орудою автора. Кульмінацією вечора став знаменитий „Київський вальс” Платона Майбороди, з великим почуттям донесений до слухачів хором „Клайпеда” і з готовністю підхоплений усіма присутніми.


Голова Національної Спілки композиторів України Ігор Щербаков, підкресливши велике значення українсько-литовських музичних контактів, щиро подякував  виконавцям – піаністці Тетяні Ромашкіній, співакам Міндаугасу Гілісу та Валентині Вадоклієне і ще багатьом музикантам, задіяним у концерті – всім тим, хто вклав у його підготовку і проведення свою душу. Голова НСКУ Ігор ЩЕРБАКОВБагато теплих слів було сказано Ремігіусу Шилейці, а також прекрасній публіці, серед якої були поряд з литовцями і наші земляки – представники Асоціації прибалтійських українців на чолі з її головою Леонідом Трегубом.

В програмі перебування були також святковий прийом у мерії, куди був запрошений Голова НСКУ з дружиною, зустріч нашої делегації з українською громадаю в Центрі народних культур у Клайпеді, культурно-ділові зустрічі у Паланзі, де проходять щорічно  фестиваль сакральної музики та фестиваль камерної музики, відвідання історико-культурних та релігійних осередків у Кретинзі, на Неринзі та багато ін.


Композитор Зіта БРУЖАЙТЕЗавершилася  поїздка у Вільнюсі, де нас гостинно приймала Голова Спілки композиторів Литви Зіта Бружайте – енергійна, ініціативна, сповнена ексклюзивних ідей, справжній лідер за своєю вдачею. Ми познайомилися з різними формами роботи литовської Спілки, зокрема з діяльністю Центру музичної інформації під орудою директора Лінаса Паулаускіса. Нас цікавили також методи арт-менеджменту, напрямки співпраці з державними структурами, які продуктивну діяльність творчих спілок відносять до культурних приоритетів і серйозно протегують музичні проекти. 

Більш докладно про цю важливу і корисну творчу та ділову поїздку, про цікаві зустрічі та неповторні враження читайте у ж. „Музика”, №5, 2012.

Для всіх, хто зацікавиться литовською програмою DAR, подаємо її координати: http://www.lks.lt/index.php?page=dar

 

Тамара Невінчана