НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

24.04.2017

          «Музичні барви України» 

 Концерти-присвята «Гетьману української музики»

     В Полтаві продовжуються творчі акції, присвячені 175-річчю Миколи Лисенку – нашому славному земляку, музичному класику, засновнику професійної композиторської школи в Україні.

    Низку концертів в рамках фестивалю «І струни Лисенка живії» організувало Полтавське музичне училище ім. М. В. Лисенка силами викладачів і студентів навчального закладу. А Полтавський обласний осередок Національної Спілки композиторів України (голова – композитор Парулава Т.Г.) запропонував провести Концерт–присвяту Миколі Лисенку - «Музичні барви України», ідея якого: об’єднати композиторів Полтавщини і Луганська, що нині мешкають в нашому місті, як колись Микола Лисенко об’єднував схід і захід України.
  

      Таку ідею підтримали – начальник управління культури Полтавської облдержадміністрації – Фасій Г. І., директор Полтавської обласної філармонії – Тищик О. Б. і завідувач кафедри музичного мистецтва і хореографії Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, що нині знаходиться в Полтаві, композитор, заслужений діяч мистецтв України – Сташевський А.Я.

      Концерт пройшов з великим успіхом при повному залі слухачів (ведуча – артистка філармонії – Катерина Юрченко). Були представлені твори нашого класика: злагоджено прозвучали хори на вірші Тараса Шевченка з його опери «Утоплена» у виконанні мішаного хору Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, художній керівник і диригент – Вікторія Юнда, концертмейстер – Тетяна Острецова. Ще один твір, що прозвучав  у виконанні хору – «Ода радості» на слова В. Тарасенка і В. Жадана - полтавського композитора, заслуженого діяча мистецтв Олексія Чухрая.

     Програму продовжив оркестр народних інструментів  цього ж закладу, що різнобарвно презентував «Награвання скоморохів» з симфонічної сюїти «Давньокиївські фрески» в авторській редакції Андрія Сташевського. 

     Студенти-солісти представили: твір Андрія Сташевського - «Капричіо» для баяна прозвучав у виконанні лауреата міжнародних конкурсів Валерія Семененка, а студенти-вокалісти – виконали пісні із знаменитої «Наталки-Полтавки» Миколи Лисенка: пісню Наталки «Віють вітри, віють буйні» - Анна Карнаухова, а пісню Миколи – Сергій Списюк. 

      

      Концертний ансамбль Полтавської обласної філармонії «Чураївна» (якому виповнилося 30 років) порадував слухачів майстерністю (керівник – Леся Гринчук), в його супроводі прозвучали відомі твори нашого класика: заключна пісня Наталки «А я дівчина–Полтавка» та «Садок вишневий коло хати» на слова Тараса Шевченка у виконанні лауреата Міжнародного конкурсу імені Богдана Веселовського (м. Львів) – Лідії Кретової.

   Програму колективу продовжила народна артистка України – Наталія Хоменко, що продовжує традиції співу, закладені славною землячкою – Раїсою Кириченко. В її виконанні прозвучали дві пісні Олексія Чухрая на слова Володимира Котляра – «Молодичка» і «Скаче в полі білий кінь».

   Виконавську естафету концерту підхопили солісти обласної філармонії, у виконанні яких прозвучали: три різноманітні прелюдії – «Карпатська», «Таврія», «Слобода» з циклу «П’ять прелюдій для фортепіано» Луганського композитора Костянтина Крепака,  що презентувала Алла Чепець. Вона ж була і концертмейстером вокальних творів: 

    - два романси на вірші Тараса Шевченка Костянтина Крепака – «Із-за гаю сонце сходить» і «Тече вода з-під явора» прозвучали у виконанні соліста філармонії – Івана Резцова;

    - два романси полтавки Юлії Корженко – на слова Костянтина Бальмонта «Я как сон пред тобой» і «Якби ти, нічко, швидше минала» на вірші Лесі Українки в романтичному стилі виконала Лідія Кретова;

  - романси народного артиста України, художнього керівника і головного диригента Полтавського симфонічного оркестру – Віталія Скакуна на слова Володимира Тарасенко «Лелечата» і «О, якби я тебе любив» слухачі відкрили для себе у виконанні Івана Резцова,

  - також майстерно у виконанні Івана Резцова прозвучала «Молитва Давида» на вірші Давида Гурамішвілі у перекладі українською Миколи Бажана –  композитора Тамари Оскоменко-Парулава, а її «жіночі» вокальні твори виразно прозвучали у виконанні солістки філармонії Олени Шевченко: романс на слова Марії Бойко «Вночи гадала» і твір на слова Надії Ковалюк, проникнутий вокальною декламацією, присвячений жінкам-волонтерам «Почуй мене, весь світ, я – українка». 

      Композитор, піаніст, джазовий імпровізатор із Кременчука – Сергій Горюнович представив свої твори: п’єсу для фортепіано «Дорога до храму», де він використав старовинний жанр пасакалії (варіації на незмінну тему в басу), а також Третю частину поеми для ф-но «Con liberta» - «Сходинки Пергамського олтаря», де автор використовує віртуозність і імпровізаційність. Його транскрипція твору Євгена Дергунова на слова солістки Лори Лайс «Unknown woman» («Незнайомка»), де вони вдвох  продемонстрували майстерність джазової вокальної та інструментальної імпровізації і викликали гарячі оплески слухачів.

   Заключним потужним акордом концерту став виступ лауреата міжнародних фестивалів, провідного колективу Полтавської обласної філармонії – пісенно-танцювальний ансамблю «Полтава» (художній керівник – заслужений працівник культури України –Федір Кривенко, хормейстер –  заслужений діяч мистецтв України – Лариса Бакланова). В його виконанні прозвучали два твори Олексія Чухрая – «Диво всепрощенної любові» на слова Володимира Тарасенка та  «Земна любов» на слова Миколи Ляпаненка і Володимира Тарасенка, солістка – заслужена артистка України – Валентина Колісник. Також – жартівлива хорова сценка на основі народної пісні «Нащо мені женитися» Тамари Оскоменко-Парулава, в колоритному виконанні соліста – заслуженого артиста України – Василя Панчука.

   Завершив програму – хоровий твір Павла Бакланова на слова Леоніда Вернигори «Україна, ненька Україна» – фольклориста, хормейстера, автора пісень і обробок, члена Національної Спілки композиторів України. 10 років він був художнім керівником пісенно-танцювального ансамблю «Полтава» і під час його керівництва колектив став лауреатом міжнародних музичних фестивалів. Нажаль його вже немає з нами, але його творчість живе і радує наших слухачів.

    Концерт справив потужне враження і відчуття того, що відбулося справжнє свято музики.

    «Гетьману української музики» - Концерт-присвята Миколі Лисенку, що відбувся через кілька днів в залі обласної бібліотеки – продовжив «Лисенкіану». В програмі прозвучали твори юних і молодих композиторів. Микола Лисенко в свій час опікувався творчою молоддю, можливо хтось із сьогоднішніх учасників концерту стане в майбутньому гордістю України.

   Концерт розпочався твором Миколи Лисенка на вірші Тараса Шевченка – «Гомін, гомін по діброві», що виконали студент Інституту культури і мистецтв Луганського Національного університету імені Тараса Шевченка – Владислав Богданович, партія ф-но – студент ІУ курсу ПМУ ім. М.В.Лисенка – Сергій Ковальов.

     А далі – вперше презентувала свій твір «Серце мрій» - п’єсу для скрипки і фортепіано 6-річна Ліліана Деркач – учениця І-го класу Полтавської міської школи мистецтв «МАМ» ім. Раїси Кириченко (викладач Циплюк Т.В.).

   Олексій Шевченко – учень 5-го класу школи мистецтв представив обробку української народної пісні «Щедрик» для скрипки і фортепіано. А Євген Кузьменко – Мелодію для двох скрипок і фортепіано та «Ave Maria» для голосу, скрипки і ф-но.

    Програму продовжили студенти Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка.

Марина Аленіна – представила на суд слухачів - Прелюдію для ф-но «Споглядання» та п’єсу для скрипки і фортепіано – «Натхнення» (соліст – Дмитро Голобородов). Аліна Сидоренко - романс на слова Тетяни Домашенко – «Мене цей світ ще не спіймав», що виконали – Наталія Онупко і автор, а також – «Елегія» - для флейти і ф-но, партія флейти – Валерія Шаплика. Дмитро Голобородов – виконав п’єсу для ф-но – музична замальовка «Зима».
Владислав Богданович –  свій романс на слова Леоніда Глібова «Уединение», партія фортепіано – Сергій Ковальов.

   Серед слухачів на концерті були члени «Клубу цікавих зустрічей», студенти, молодь, батьки. Завідуюча відділом мистецтв обласної бібліотеки – Галина Вікторова – незмінно підтримує творчі заходи і допомагає в їх організації, за що їй – велика подяка.
 

   
     Величезне значення творчої, педагогічної і громадської діяльності Миколи Лисенка. Він і сьогодні для нас – Гетьман української музики.


   

Голова Полтавського обласного осередку НСКУ
Парулава Т.Г.