НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ІСТОРІЯ СПІЛКИ

Коротка історична довідка

 

Спілка композиторів України веде свою історію від Товариства ім. Леонтовича (1922), в рамках якого в Україні почали функціонувати окремі композиторські осередки. Однак безпосередньою основою для створення Спілки композиторів стала Постанова ЦК ВКП(б) 1932 р. “Про перебудову літературно-художніх організацій”, на виконання якої у 1932 р. було затверджено Оргбюро по створенню Спілки радянських музик, до якого увійшли видатні композитори України – П.Козицький, Б.Лятошинський, І.Коляда, Л.Ревуцький. Згодом з’явилися композиторські організації в Харкові, Києві, Одесі, пізніше – у Львові. У Києві Спілку очолив Левко Ревуцький (відповідальним секретарем на той час був Борис Лятошинський). З 1939 р. Головою Спілки композиторів України став Б.М.Лятошинський. В різні роки Спілкою композиторів України керували Костянтин Данькевич (1941 рік), Левко Ревуцький (з 1944 по 1948 рік у складний період війни та перші післявоєнні роки), а далі Григорій Верьовка, Пилип Козицький, знову Костянтин Данькевич, Георгій Майборода. Понад 20 років до 1989 р. Спілку очолював А.Я.Штогаренко. З 1989 р. почала активно діяти середня композиторська генерація – Спілкою керували Євген Станкович, Михайло Степаненко. На даний час Національну Спілку композиторів України (цей статус Спілка має з 1998 р.) очолюють Голова Спілки Ігор Щербаков та Почесні співголови – Євген Станкович та Мирослав Скорик.

Сторінки нашої історії

 

Всеукраїнське музичне товариство імені М.Д.Леонтовича (1922). Всеукраїнське товариство революційних музик (1928). Спілка радянсь­ких музик України (1932). Спілка радянських композиторів України (1939). Спілка композиторів України (1957). Національна спілка компо­зиторів України (1999).

Різні назви. Різні історично обумовлені модифікації структури, змісту, форм, обсягу діяльності. Але все це — по суті єдина творча організація композиторів і музикознавців у більш чи менш щільному зв'язку з митцями-музикантами інших фахів. Вона без­перервно існує понад вісім десятиліть, що вміщують у собі й найдрама­тичніші сторінки національної історії, включаючи лихоліття найстрахітливішої війни, яку знало людство, і спокуси радикальної пере­оцінки цінностей у добу формування вимріяної нової незалежної держави України.

Спілка композиторів України пережила різні етапи свого розвитку — від зародження до зрілості, долала усілякі пертурбації і катаклізми. Свого часу неоднозначне складались її відносини з комуністичною партією, державою, суспільством, культурними осередками різного рівня і характеру. Подеколи загострювались і власні внутрішні пробле­ми — кадрові, творчо-стильові, організаційні, структурні. У нагромад­женому спілкою багатогранному досвіді діяльності є помилки і знахідки, втрати і здобутки, проблеми і перспективи, тобто є щось вар­те і заперечення, і використання. Певне уявлення про це має дати про­понований стислий історико-аналітичний нарис.

 

Антон  Муха  (Київ)

НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ
історико-аналітичний нарис