НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

24.12.2019



Планове підсумкове засідання Правління Національної Спілки композиторів України в цьому році було не зовсім звичайним, оскільки за широтою охоплення різноманітних проблем і представництвом воно водночас носило характер всеукраїнської конференції. Зазначене правління-конференція на тему «Особливості діяльності Національної Спілки композиторів України та її регіональних організацій в умовах реалій культурної політики держави. Досвід та перспективи» відбулося 12 грудня 2019 року в Концертному залі НСКУ. Засідання вели секретар правління НСКУ Ганна Гаврилець, що виконувала за наказом І.В.Щербакова обов’язки Голови НСКУ (у зв’язку з його відсутністю з поважних причин) та відповідальний секретар НСКУ Тамара Невінчана.

Перед тим, як розпочати роботу, учасники засідання з великим сумом вшанували пам’ять колег, які відійшли в інші світи в останні місяці нинішнього року: народного артиста України, багаторічного голови НСКУ СТЕПАНЕНКА Михайла Борисовича (помер 28.10.2019), харківського музикознавця ГУЖВИ Олександра Павловича (помер 10.11.2019), музикознавця і краєзнавця, багаторічного відповідального секретаря Харківської організації НСКУ ЩЕРБІНІНА Юрія Леонідовича (помер 17.11.2019).

Традиційно на таких зібраннях оголошується інформація про особливі мистецькі відзнаки. В цьому році були присуджені: Премія імені Б.М.Лятошинського – львівському композитору Богдану Сегіну; Премія імені Л.М.Ревуцького -  молодому київському композитору Сергію Леонтьєву; Премія імені М.В.Лисенка – композитору Богдану Кривопусту та музикознавиці Тетяні Гусарчук, Премія «Київ» імені Артемія Веделя – композитору Володимиру Гронському; Премія імені В.С.Косенка, а також театральна премія «Гра» - композитору Юрію Шевченку. Тут же музикознавець Тетяна Гусарчук отримала ще одне свідчення її творчих досягнень – диплом лауреата Всеукраїнської музикознавчої премії «Primus inter pares» за книгу «Артемій Ведель. Постать митця у контексті епох». З особливим ентузіазмом присутні привітали  ветерана Спілки, одного з найактивніших її членів професора Бондаренко Тетяну Олександрівну з присвоєнням почесного звання «Заслужений діяч мистецтв України». Високо оцінили також серію концертів на відзначення 80-річного ювілею народної артистки України Лесі Василівни Дичко і ще раз привітали композитора з цією важливою творчою подією.

Найбільш вагомою відзнакою міжнародного значення не лише останнього року, але й набагато довшого терміну стало висунення Міжнародного музичного фестивалю «Київ Музик Фест» на Сертифікат якості Європейської асоціації фестивалів (ЕFA) – за рішенням Міжнародного журі «Київ Музик Фест» здобув «Європейський фестивальний знак якості» EFFE Label 2019-2020 ( за підтримки  ЄС - програма «Креативна Європа»). Цей знак надається кращим фестивалям Європи кожні два роки. Учасники правління-конференції зустріли цю інформацію бурхливими оплесками.

Актуальний аспект професійної діяльності НСКУ – розширення її лав за рахунок талановитої творчої молоді та зарубіжного мистецького контингенту. Які пріоритети в цій роботі є основними та як це відбувається на практиці було наочно продемонстровано при розгляді кандидатур на вступ до Спілки. В результаті конкурс витримали і стали членами НСКУ 4 композитори та 1 музикознавець в діапазоні від 28 до 43 років з України, Польщі, Ірану, Німеччини,  а саме композитори Марія Чабан, Олена Шевченко-Міхаловська, Ехсан Таваккол, Євген Оркін та музикознавиця Валентина Кулик. Правління також розглянуло власноручну заяву та необхідні документи аргентинського композитора Еміліо Каудерера  з підтримкою Посольства Аргентини в Україні. Цього відомого у світі митця, який свого часу отримав вищу музичну освіту в Києві, було прийнято до лав НСКУ як почесного члена. Вручаючи членські квитки, Г.О.Гаврилець щиро привітала нових членів НСКУ зі вступом і побажала їм плідної композиторської роботи та активної громадської діяльності в лавах Спілки. 

Основним творчим подіям другої половини 2019 р. та актуальним проблемам діяльності Спілки у всеукраїнському масштабі були присвячені виступи представників регіональних організацій НСКУ. Своїм досвідом організаційно-творчої роботи в складних фінансово-економічних умовах практичної відсутності бюджетного забезпечення, діяльності здебільшого на волонтерських засадах поділилися: директор фестивалю імені Кос-Анатольського в Коломиї Олександр Козаренко (Львів), Голова Дрогобицького осередку НСКУ Володимир Грабовський, Голова Волинського осередку НСКУ Віктор Тиможинський, Голова Запорізької організації НСКУ Наталія Боєва. Директор Міжнародного фестивалю «Два дні й дві ночі нової музики» Кармела Цепколенко (Одеса) розповіла про роботу з Українським культурним фондом, який значною мірою підтримав проведення 25-го  фестивалю та міжнародної конференції з нагоди цієї визначної дати.

Свої звіти організаційно-творчої роботи за рік представили також Київська організація НСКУ(голова Г.О.Гаврилець), Полтавський осередок НСКУ (Голова – Т.Г.Парулава) , Дніпропетровська організація НСКУ (Голова – О.М.Нежигай), Закарпатська організація НСКУ (Голова – В.Ф.Теличко), Миколаївський осередок НСКУ (Голова – Таганов О.М.), Львівська організація НСКУ (голова – М.М.Скорик).

Правління також розглянуло складні організаційно-правові моменти співіснування двох композиторських утворень – Харківської регіональної організації НСКУ та Луганського осередку НСКУ – на території Харкова, що пов’язано з окупацією Луганська. Представники правління заслухали повідомлення Голови Харківської організації І.А.Гайденка та Голови Луганського осередку НСКУ С.П.Турнєєва і закликали їх до консенсусу, творчої співпраці та дотримання юридично-правових норм у частині питань легалізації державних та громадських інституцій з окупованих територій. Правління також розглянуло та затвердило нове Положення про Харківську організацію НСКУ та Положення нещодавно заснованого Чернігівського осередку НСКУ. Т.С.Невінчана проінформувала Правління про недавнє обрання Головою Чернігівського осередку композитора Грицун Юлії Миколаївни і представила її присутнім. Ю.Грицун розповіла про творчі та організаційні плани Чернігівського осередку і перспективи його поступового збільшення (на даний момент осередок нараховує три члени).  

Далі на правлінні-конференції були обговорені нові, застосовані у 2019 році, форми роботи з Міністерством культури, пов’язані з втіленням депутатських культурних ініціатив і конкретних масштабних проектів, охоплюючих різні регіони України. Було проакцентовано також  поступове розширення досвіду співпраці з Українським культурним фондом та відзначено як один з найбільш вдалих спільних з УКФ проектів «Фестиваль музики Левка Колодуба» в жовтні 2019 р. (розробка проекту – Богдан Кривопуст, організаційне втілення - Київська організація НСКУ).

Було звернуто увагу всіх присутніх на актуальне для подальшої діяльності НСКУ та всіх її регіональних організацій питання: система подання конкретних мистецьких проектів до різноманітних інституцій, фондів, міжнародних культурних центрів, тощо має стати основою перспективного планування роботи творчої організації в нинішній складній суспільній та економічній ситуації.

У бурхливій дискусії проходив розгляд комплексу питань, пов’язаних з Будинком творчості композиторів «Ворзель». Була заслухана інформація директора Є.В.Петриченка про нинішню майнову ситуацію БТК «Ворзель»; обговорено взаємостосунки  та координацію діяльності БТК «Ворзель» та Ворзельської селищної ради; С.В.Білявський проінформував про ситуацію з  залученням інвестицій і необхідність погодження ескізів проекту розвитку і забудови території БТК «Ворзель» з метою розробки проектно-кошторисної документації та інвестиційної угоди; а також інші питання в рамках виконання прийнятих раніше рішень Правління та секретаріату НСКУ.

Секретар Правління І.Тараненко ініціював розгляд низки питань, пов’язаних з проблематикою додержання норм авторського права та  співпраці  з громадською організацією «Спільнота авторів України», представники якої виступили перед членами правління-конференції.

В завершальній частині багатоаспектного за тематикою засідання йшлося про підготовку чергового ХУІ з’їзду Національної Спілки композиторів України. Відповідно до Статуту НСКУ були прийняті рішення: про скликання з’їзду у другій декаді грудня 2020 року; про проведення звітно-виборних зборів у регіональних організаціях НСКУ протягом  року до 1 листопада 2020 р.; про  норму представництва делегатів на з’їзді у співвідношенні 1 від 4; про підготовку звітних матеріалів від усіх організацій НСКУ за 5 років та вчасне надання остаточних відомостей про склад кожної регіональної організації (за півроку до проведення з’їзду).

Інф. НСКУ