НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

22.04.2022




                                          ПАМ"ЯТАЄМО...


    Вже два місяці, як російські окупанти нахабно вдерлися на нашу землю, і почалася злочинна, варварська, підступна війна Росії з Україною.  Два місяці героїчного подвигу Збройних сил України та всього українського народу, що встали на захист Батьківщини. А ще -  два місяці горя  і скорботи, нелюдських знущань, втрати близьких людей і рідних домівок, наруги над нашими чудовими містами і мальовничими селами, над усім, що ми звикли любити і шанувати, – над нашою коханою Україною.

За цей час і наша Спілка, композиторська та музикознавча спільнота, зазнала непоправних втрат, спричинених і підштовхнутих страшною війною. Серця цих митців, їх людське єство не витримали неймовірної напруги та трагічних реалій війни. Вони її безневинні жертви і вічний наш біль. Це Ганна Гаврилець (11.04.1958 – 27.02.2022) – геніально обдарована композиторка, чудовий педагог, багаторічна керівниця і лідерка Київської організації НСКУ, душа, совість, теплий струм добра в нашій мистецькій громаді. Майже одночасно з нею пішов в кращі світи Валерій Івко (18.08.1941- 28.02.2022) – яскравий композитор, виконавець, незмінний керівник оркестру віртуозів «Лік Домер». На початку березня, на 90-му році життя  нас покинула Софія Йосипівна Грица (05.12.1932- 05.03.2022) – доктор мистецтвознавства, глибоко шанована в науковому світі вчена-фольклористка, автор багатьох фундаментальних праць в цій галузі. А 23 березня нас вразила трагічна звістка – відійшов у вічність чудовий, неповторний композитор, блискучий майстер театрального жанру, загальний улюбленець, сонячна людина Юрій Шевченко (01.09.1953 – 23.03.2022). Для багатьох з нас, здається, це була межа відчаю, однак у квітні ми пережили ще один важкий удар – у розбомбленому, обстріляному ракетами Харкові, не дочекавшись медичної допомоги, помер талановитий композитор, віртуозний піаніст, педагог  Володимир Птушкін (29.01.1949 – 14.04.2022). Всі ці наші колеги – видатні митці, відзначені званнями, нагородами, багатьма престижними преміями. Більшість з них  пішли передчасно, але встигли зробити   надзвичайно  багато та увійшли в історію сучасного українського і світового мистецтва. Їх музика буде звучати завжди, в цьому немає жодного сумніву. Їх забрала жорстока війна, але для нас вони будуть вічно живими!