НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

04.01.2023

УКРАЇНСЬКІ  КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ
(грудень 2022)


Незважаючи на всі труднощі воєнного часу, ні на день не припиняється творча робота українських композиторів і виконавців, які доносять їх музику слухачеві. Ось лише деякі події, що відбулися в грудні 2022, про які хочеться нагадати (традиційно за хронологією).

Місяць розпочався в Музичній вітальні Національної Спілки композиторів України аудіовізуальним проєктом «Ніхто не острів», підготовленим Агенцією АртПоле на базі лабораторії «Opera aperta» і оприлюдненому 1 грудня 2022  у вигляді живої імпровізаційної версії. Проєкт присвячений українському півдню: Криму, Маріуполю, Бердянську, Херсону. В основу його назви покладений початковий рядок відомого вірша англійського поета-метафізика ХУІ-ХУІІ ст. Джона Донна, універсальна філософська ідея якого вже не вперше надихає композиторів – «No man is an island entiere of  itself; every man is a piese of  the continent, a part of  the main». Виконавці:  Оля Михайлюк – авторка ідеї, візуалізація; маріупольський музикант Сурен Восканян – дудук, кларнет; Томаш Сікора з Вроцлава – саксофон, електроніка. Звуки і візуальні патерни збиралися у Маріуполі та на Херсонщині ще в мирний час, але війна перешкодила повноцінній реалізації проєкту. Тим не менше, нині ці звуки та візуальна складова набувають нового змісту в творі, присвяченому нашому прекрасному українському півдню. Робота над цим проєктом буде обовязково продовжена, коли на цю благодатну землю прийде жаданий мир.

У грудні 2022 вся культурна Україна, незважаючи на складні реалії воєнного часу, широко відзначила 300 років від дня народження генія української землі, видатного філософа,  поета, педагога, музиканта, волелюбної, ніколи ніким не підкореної особистості Григорія Сковороди – людини, яка уособлює український вільний дух. Особливого значення набуло святкування цієї дати у контексті ганебного вторгнення в Україну російської орди, яка знищила музей філософа у Сковородинівці і брутально пошкодила його пам’ятник.  По всій Україні в різних культурних інституціях та навчальних закладах пройшли важливі творчі акції, присвячені цій видатній постаті. Зокрема, сучасні українські композитори протягом останнього року написали велику кількість творів на тексти Сковороди, багато з цих композицій були оприлюднені  в хорових концертах  «Київ Музик Фесту-2022».  А 3 грудня 2022 в рамках великого державного заходу «Світ Сковороди» , що проходив в Українському домі, прозвучала  масштабна Симфонія для хору  a capella  «Узнай себе» Олександра Щетинського. У творі використано фрагменти філософських трактатів Григорія Сковороди (зокрема, «Розмова п’яти подорожніх про справжнє щастя в житті», «Убогий жайворонок», «Всякому городу нрав і права»),  їх доповнюють цитати з Біблії та тексти його улюблених античних філософів. В музиці яскраво виявилися необарокові тенденції, співзвучні часам Сковороди. Виконавці -- Liatoshynskyi Capella Національного будинку органної та камерної музики (диригент – Андрій Сиротенко).

В екстремальних умовах війни продовжують свою творчу  діяльність в Одесі композитор, професор Одеської Національної  музичної академії Кармела Цепколенко та її учні. 5 грудня 2022 у великій залі ОНМА, незважаючи на аварійне відключення світла, відбувся Концерт студентів та випускників класу композиції К.С.Цепколенко. Він пройшов при свічках, які встановили на сцені, і його учасники показали свою незламність і відданість мистецтву. Панувала атмосфера піднесеності, а притемнене світло свічок навіть надало цьому своєрідному дійству особливого шарму. Звучала  камерно-вокальна та інструментальна музика Надії Ронікер, Юрія Чаркіна, Лі Юйціня та Андрія Малінича і завершував програму  вже відомий твір Кармели Цепколенко, написаний у перші місяці війни за поезією Оксани Забужко «Читаючи історію» (з творчого проєкту«Українські мисткині зі своєю зброєю»). Виконавці –  досвідчені одеські солісти та студенти, серед яких блискучий колектив з великим досвідом виконання сучасної нової музики – Тріо SENZA SFORZANDO ( художній керівник –  Олександр Перепелиця).

Музика українських композиторів постійно присутня у програмах Музичного салону Національної філармонії України. Виділимо концерт музично-просвітницького спрямування 16 грудня 2022 «Перлини української музики», в якому здебільшого прозвучали вокальні твори композиторів- класиків Миколи Лисенка, Остапа Нижанківського, Михайла Вериківського, Ігоря Шамо, Левка Колодуба, а також прониклива лірика Богдани Фільц на вірші Ліни Костенко та виразні інструментальні композиції – темпераментна «Гуцульська токката» А.Кос-Анатольського та запальні «Троїсті музики» і «Танець у горах» Володимира Зубицького. У концерті взяли участь відомі солісти -вокалісти та інструменталісти Національної філармонії  України: Каріна Кондрашевська, Анатолій Юрченко, Валентина Матюшенко-Матвійчук, Юрій Федоров, Неліда Афанасьєва, Художнє слово - Дмитро Бєлозор, вела концерт музикознавиця Наталія Данченко.

Одна з найвизначніших музичних подій останнього місяця року відбулася 18 грудня 2022  у сакральному, святому для кожного українця місці – Софійському соборі Києва. Це виконання одного з найдовершеніших творів Євгена Станковича –  Літургії Святого Іоанна Златоустого у  вельми  проникливій і максимально виразній інтерпретації Муніципального камерного хору «Київ» (художній керівник і диригент Микола Гобдич). Літургія складається з 15  частин з канонічним текстом, однак композитор неодноразово підкреслював, що у своїй духовній музиці він намагається уникати консервативної естетики церковного співу: «На мою думку все має розвиватися – як людське життя. Господь створив людей для самовдосконалення, розвитку, досягнення вищої точки…  Я орієнтувався на текст Іоанна Златоустого. Але робив це  скоріше як світський твір для концертного виконання музики з цими словами» – говорить композитор. Звідси, мабуть, контрастність і напружена експресивність викладу, яка так хапає за душу, а разом з тим розмірність, ідеальна виваженість всіх частин цілого, що притаманне високій класиці та її духовному зліту. 

В цей же день, 18 грудня 2022 пройшла ще одна знакова акція – під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України  та Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти на локації  Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» в урочисто-піднесеній  атмосфері відбулося вручення мистецьких премій, присуджених у  2022 році. Як відомо, премій Мінкульта в галузі музичного мистецтва чотири:

Премії імені Бориса Лятошинського був  удостоєний відомий композитор та музичний діяч Михайло Швед – за творчі досягнення останнього п’ятиріччя: композиції «Відзвуки» для трьох перкусійників; «Блазні» для двох скрипок, Псалом № 137 для бас-баритону та ансамблю, «Паралелі» для струнного оркестру;

 Премія імені Л.Ревуцького була присуджена молодій композиторці Марічці Чабан – за твори «Сліди». Диптих для симфонічного оркестру; «Душе Христова» та «Херувімська пісня» для мішаного хору.

Цю ж премію у виконавській галузі отримав відомий скрипаль Орест Смовж за концертну програму «Смовж.Баришевський. Гете»;

Премію імені Миколи Лисенка вручили композитору, заслуженому діячеві мистецтв України Олексію Скрипнику – за видатні досягнення у професійній композиторській творчості, а саме  хоровий концерт «Катарсис» для мішаного хору  на канонічні тексти у 4-х частинах.

В номінації «музикознавство» премію отримав музикознавець-фольклорист Євген Єфремов – за труди з етномузикології та української аутентики;

 Премію імені Віктора Косенка присуджено композитору та музичному видавцю Богдану Кривопусту – за видатні досягнення у сфері композиторської творчості для дітей та юнацтва.

В церемонії вручення взяли участь Міністр культури та інформаційної політики  України Олександр Ткаченко, заступник Міністра Галина Григоренко, премії безпосередньо вручали голови або члени комітетів з присудження зазначених премій, зокрема Леся Дичко, Віталій Годзяцький, Дмитро Щириця, Олег Безбородько тощо.

Після церемонії вручення для багаточисленної публіки був організований концерт української сучасної музики,  зокрема з творів лауреатів. Прозвучали частини з хорового концерту «Катарсис» Олексія Скрипника у виконанні Академічного камерного хору «Хрещатик»(художній керівник і диригент –  Павло Струць). А Національний ансамбль солістів України «Київська камерата» бличкуче виступив з українською концертною програмою, в якій прозвучали «Паралелі» Михайла Шведа, «Елегія» Богдана Кривопуста, а також твори  лауреатів минулих років  - Юрія Шевченка («Ми Є»), Івана Карабиця («Як упав же він» з циклу «Мати»), Юрія Ланюка («Щедрик»).

З початком Різдвяних та передноворічних свят пройшли цікаві концерти у філармоніях України, побудовані виключно на музиці українських композиторів. Зокрема, 23 грудня 2022 у Одеській філармонії відбувся симфонічний вечір, за словами організаторів, « з надзвичайною казковою атмосферою» під назвою «Різдвяні симфонізми». Концерт, який підготував Національний одеський філармонійний оркестр,  назвали за однойменним твором Івана Небесного, що користується особливою популярністю в різних містах України у ці святкові дні. Адже в основі композиції  з 11 частин – теми найпоширеніших, найулюбленіших українських аутентичних колядок, майстерно інтепретованих автором. А ще у програмі були яскраві класичні та сучасні твори –  Миколи Лисенка, Георгія Майбороди, Олега Безбородька та Юрія Шевченка. За пультом – запрошений зі столиці натхненний маестро Володимир Сіренко, соліст – видатний скрипаль міжнародного класу Дмитро Ткаченко. Природно, такий концерт для одеської публіки став справжнім святом.

В цей же день, 23 грудня 2022  у Києві в Концертному залі Національної спілки композиторів України пройшов своєрідний передноворічний творчий звіт молодих композиторів –студентів НМАУ. Були продемонстровані  твори Іллі Бондаренка та Марії Арестович ( клас професора  І.В. Щербакова), Самсона Мостового (клас І.Б. Алексійчук), Максима Поплінського, Наталії Шарай (клас професора Є.Ф.Станковича).  Камерні композиції молодих авторів прозвучали у виконавських інтерпретаціях молодих виконавців – Романа Лопатинського, Гліба Саська, Марії Когут,  Іллі Бондаренка, Владислава Вакулюка. Завзятому  ентузіазму творчої молоді не завадило ніщо, навіть негаразди воєнного часу з опалюванням приміщення. Концерт показав, що потужна композиторська школа України отримує нове достойне поповнення.

Композитори України продовжуть свою творчу діяльність на культурному фронті. І з великою надією на Перемогу, на торжество справедливості  йдуть у Новий 2023 рік.  Попереду – нові творчі задуми та мистецькі проєкти, які, ми віримо,  обовязково втіляться. Тримаймося!  Вітаємо всіх колег з Переможним Новим роком та Різдвом Христовим!

                                                                                                 
Т.Н.