НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

03.02.2023



УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ  НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ
 (січень 2023)


Українці живуть і продовжують діяти в умовах жорстокої підступної війни, розв’язаної російським агресором. І кожний на своєму місці робить все можливе, щоб зберегти гідність і допомогти своїй країні у важкий час. Зброя українських  композиторів – їх музика та захист національних цінностей і традицій, які не дамо спаплюжити варварам.


Перша половина січня 2023 пройшла під знаком православних різдвяно-новорічних свят і, незважаючи на численні тривоги і ракетні обстріли, намагання створити ауру добра, світла, прагнення до миру. Згадаємо окремі концерти, де звучала музика українських композиторів.  9 січня 2023 Національний ансамбль солістів «Київська камерата» запросив київських слухачів на свій філармонічний концерт, де з улюбленою класикою (В.Моцарт, Й.Штраус), а також ефектною концертною сюїтою  шведського композитора  К.Аттерберга гармонійно поєдналися Камерна симфонія «Колядки»  Золтана Алмаші та «Щедрик» для струнних Юрія Ланюка. У цих композиціях постав привабливий світ українських обрядових пісень, майстерно  перетворених авторами  у яскраві картини народного свята.  Всі, хто мав щасливу нагоду бути на цьому концерті, дійсно відпочили душею. Концерт пройшов під орудою диригента Олега Маринченка за участі солістів К.Бондаря, О.Іванова (скрипка), В.Буграк, І.Онещак (альт) та Н.Стеця (контрабас).


Не менш тепла атмосфера царювала на філармонічному вечері 11 січня 2023 з оригінальною тематичною назвою «Майже серенада». Цей своєрідний парад серенад отримав назву за твором Євгена Станковича. Саме так композитор назвав свій твір з посвятою видатним  виконавцям О.Крисі та Ч.Савада. А в цьому концерті блискуче солювали Кирил Бондар (скрипка) та Андрій Чоп (альт). Особливий світ музики Валентина Сильвестрова був  представлений ще двома серенадами – Серенадою для струнного оркестру та «Нічною серенадою» з «Тихої музики». Поряд з українськими творами прозвучала зарубіжна класика – серенади Е. Елгара та Й.Сука. Концерт, бездоганно підготовлений Київським камерним оркестром, натхненно провів народний артист України Володимир Сіренко. Виконавцям бурхливо аплодувала вдячна публіка.


Зважаючи на сакральні свята січня, дуже доречно прозвучала 13 січня 2023, напередодні старого Нового року, тема  «Зимових вечорів  у Музичній вітальні НСКУ»   «
Theater of Altarpice: театральна природа вівтаря та її інтепретації».  Як відомо, вівтар  у різних релігійних  культурах виступає центральним місцем перфомансу-ритуалу: жертвоприношення, молитви чи проведення містеріальних обрядів. В середні віки, разом з офіційною забороною театру, театральне мігрує у сферу приватного або ж «низького вуличного мистецтва» та водночас наповнює інші медіа, одним з яких стає сценографічний феномен вівтарної картини-поліптиху. От саме театральним аспектам історії вівтаря , а також його музичним та перформативним інтерпретаціям в ХХ-ХХІ століттях присвятив свою науково-популярну лекцію-бесіду композитор і дослідник, один з лідерів лабораторії сучасної опери «Opera Aperta» Національної Спілки композиторів України Ілля Разумейко. Положення лекції спиралися на приклади робіт Пауля Гіндеміта,  Міло Рау та  Александра Шуберта з демонстрацією зразків розмаїття сакрального та театрального мистецтва на великому екрані.  Паралельно пройшла книжкова виставка досліджень на цю і дотичні теми. І лекція , і виставка викликали великий інтерес в колі професіоналів – композиторів і мистецтвознавців, а також у всіх, хто цікавиться шляхами історичного розвитку світового  музичного театру.


Різноманітні аспекти феномену сучасного музичного театру у його найсміливіших креативних проявах постійно виствітлюються у акціях творчої  лабораторії «
Opera Aperta». Зокрема, одна з помітних січневих подій в рамках «Зимових вечорів у Музичній вітальні НСКУ» є лекція Лариси Венедіктової «Signa в контексті Арто». Перформанси-інсталяції під назвою Signa з’явилися у 2001 році. Разом з міжнародним ансамблем акторів SIGNA грає в порожніх будівлях або занедбаних районах, переосмислюючи театральну специфіку завдяки послідовно  радикальному стилю гри. Вони є піонерами захоплюючого театру, тому що створюють самодостатній світ, який глядачі можуть відчути та дослідити самі. Їх виступи тривають від 3 до 288 годин за раз, і глядачі вільні у виборі кількості часу, протягом якого вони хочуть залишатися у просторі інсталяції. Лариса Венедиктова як учасниця цих мистецьких акцій познайомила присутніх зі своїм власним досвідом роботи у перформансах-інсталяціях та довела спільність принципів Сигни та Арто – відомого французького письменника, драматурга, актора і реформатора театру. Лекція була проведена в рамках стипендії імені Антонена Арто, що реалізується у партнерстві з лабораторією «Opera Aperta». Лекція ілюструвалася різноманітними прикладами і дуже зацікавила слухачів, значно розширивши їхню уяву про сучасний театр. Особливу користь вона принесла композиторській молоді.


Зовсім інший музичний світ – світ витонченої хорової музики зконцентрувався у концерті в рамках проєкту «Музика, написана  серцем», присвяченого творчості видатних сучасних композиторів-ювілярів, задуманого і здійсненого Камерним хором «Київ» під орудою Миколи Гобдича. Вже відбулися і мали великий резонанс два концерти цього проєкту – хорова музика Валентина Сильвестрова та «Літургія» Євгена Станковича. Третій, останній, концерт цієї серії, що відбувся, як і попередні, у святих стінах древнього Софійського собору, презентував шанувальникам хорової музики «Псалми Давида» Вікторії Польової. Концерт відбувся 22 січня 2023 у День соборності України, гадаємо, невипадково – адже вважається, що Давидові псалми містять код спасіння людства, захист і заступництво, дарують єднання і віру у Світло і торжество Добра. Ці високі духовні істини і щирі почуття, безумовно, керували авторкою твору, а 90-й  Псалом «Живий в помощі Вишняго» був написаний нею безпосередньо під час війни – після трагічних подій, що відбулися у Бучі. У неперевершеній інтерпретації хору на чолі з Миколою Гобдичем  музика справила надзвичайне враження на слухачів.


20-25 січня у Львівському органному залі традиційно пройшов Людкевич
Fest2023. Цьогоріч фестиваль спеціально було приурочено до дня народження класика української музики. Організатори фестиваля невтомно шукають і розкривають все нові й нові грані творчості Станіслава Людкевича, заглиблюючись в його хорову, симфонічну, камерну музику. Так, були  представлені різні виміри вокальної музики композитора  (концерти «Солоспіви» Людкевича» та «Людкевич. Вокальні перлини») у виконанні Софії Соловій   Юлії Маківничук  та Світлани Разіної – Ірини Кірчакової.  У симфонічному концерті постала панорама з творів не лише Людкевича, а й Туркевича і Павенського у натхненному виконанні Симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії під орудою Івана Остаповича. А 24 січня  день народження Станіслава Пилиповича був урочисто відзначений  виконанням його хорової музики, завжди сучасної  і неповторної – це його патріотичні авторські пісні, чудові обробки народних пісень, цикл стрілецьких пісень, духовний пасхальний твір та ін.  Львівський муніципальний  хор «Гомін» підтвердив цим концертом, що він один з найдосконаліших інтерпретаторів хорової пісенної творчості Людкевича. Незвичним і цікавим було закінчення фестивалю – це концертна імпреза «Людкевич у 4 руки», майстерно представлена фортепіанним дуетом  Петра Довганя та Наталі Зубко. Вони зуміли заінтригувати публіку рідко виконуваними творами класика, скомпонованими для фортепіанного ансамблю.


Вельми суттєвим продовженням подій, присвячених корифеям української музики ХХ ст.,  став Сьомий Всеукраїнський фестиваль-конкурс української академічної музики «Класик-проєкт» пам’яті Юлія Мейтуса, що проходив з 23 по 31 січня у Кропивницькому на відзначення 120-річчя видатного українського композитора.  На відкритті відбулася презентація відео-концерту «Творчі кольори Юлія Мейтуса».  Серед живих концертів фестивалю – «Перлини українського романсу» за участі творчої молоді міста Кропивницького; Фортепіанний речиталь з творів українських сучасних композиторів у майстерному виконанні талановитого композитора, науковця, піаніста, одного з найдовершеніших інтепретаторів української фортепіанної музики -  Олега Безбородька; Концерт «Юлій Мейтус. Золоті сторінки української музики», який пройшов у Концертній залі Кропивницького музичного фахового коледжа, продемонструвавши виключну повагу і дбайливе ставлення до  творчої спадщини класика. Серед помітних акцій фестивалю – Концерт «Музичні вечори у будинку родини Мейтусів»; відео-концерт «Казковий світ Юлія Мейтуса» з нагородженням переможців конкурсу дослідників музичного мистецтва «Мейтусовські читання» та  Всеукраїнського конкурсу на краще виконання творів Ю.С.Мейтуса; і, безумовно, «Креативна лабораторія музикознавця»( творчі зустрічі, виставка, презентація нових видань) , що пройшла у Кировоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського. В останньому заході взяли участь відомі музикознавці- члени НСКУ Юрій Чекан, доктор мистецтвознавства, професор НМАУ, лауреат Премії ім. М.В.Лисенка, голова журі Всеукраїнського конкурсу дослідників музичного мистецтва; Ірина Сікорська, кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник ІМФЕ  ім. М.Т.Рильського НАН України, модератор різних акцій зазначеного фестивалю; Марина Долгіх, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, викладач Кропивницького музичного фахового коледжу. Можна лише порадіти за місто Кропивницький та за всю його культурну громаду, що  продемонстрували  відданість і високий професіоналізм у справі дбайливого збереження і широкої популяризації національної культурної спадщини і вшанування  її представників- в даному випадку в особі видатого українського композитора, незабутнього Юлія Мейтуса.  

 

Як бачимо, українські композитори  міцно тримають та відстоюють позиції збереження національної культури, її плідного розвитку і нових творчих завоювань. Боротьба триває, і віра в перемогу надихає митців України.

                                                                                                                                                                                                                                             Т.Н.