НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

04.06.2023



УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ
 (травень 2023)

У суперскладних умовах воєнного травня, коли масовані ракетні та дронові атаки ворога  відбувалися практично щоночі та вдень, українські митці разом з усією Україною незламно тримають свій культурний фронт.

Постійну підтримку українській культурі, українській музиці надає Європа, яка продовжує відкривати наше мистецтво та усвідомлювати його унікальність. Так, суттєвою подією став «Європейський фестиваль: Українська  весна» у Стокгольмі, в рамках якого поряд з іншими видами українського мистецтва була представлена і наша сучасна музика.
Зокрема, 7 травня 2023 був презентований спеціальний  проєкт «Українські музи не мовчать», присвячений  творчості двох композиторок – незабутньої  Ганни Гаврилець, яку забрала ця війна,  та її сестри Богдани Фроляк.  Їх проникливу,  глибоко емоційну музику виконала струнна група Симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під орудою Володимира Сивохіпа та блискучі солісти – піаніст Йожеф Єрмінь та альтист Устим Жук. Обидві композиторки вчилися у Мирослава Скорика, тож природно, що в концерті прозвучали його «Молитва» для фортепіано з оркестром та «Присвята» Богдани Фроляк своєму вчителю.
На День Європи у гранд-фіналі фестивалю «Українська  весна»  в Концертному залі Стокгольмського музею звучала українська класика ХХ ст., яка досі ніколи не виконувалася у Швеції, –  Симфонія №3 Бориса Лятошинського та «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика. У виконанні Симфонічного оркестру Львівської філармонії під орудою талановитого молодого диригента Ярослава Шемета ця музика стала справжнім катарсисом для  шведських шанувальників мистецтва.
      

12 травня 2023 в Національній філармонії України був презентований вагомий масштабний проєкт «Симфонія Криму. Повернення». Промовиста назва цієї імпрези свідчить про нескореність кримсько-татарського народу, опір рашистській окупації та віру в неодмінне повернення Криму в лоно України. Концепція цього дійства поєднує музику, слово та відеоряд, що  відтворюють основні  події в історії Криму. Для нас особливо важливо, що вся музична складова  побудована на симфонічних творах талановитої кримськотатарської композиторки, члена нашої Спілки Ельвіри Емір. Зв’язок з нею перервався через окупацію, а тепер її музика знову повернулася в український мистецький  простір – з усім  багатством унікального кримськотатарського мелосу, з усім комплексом національних фольклорних традицій, що гармонійно  поєдналися з надбаннями світової музичної культури. Слухачі глибоко відчули драматичну гостроту  музики Е.Емір, в якій ожила непроста, часом трагічна, історія її  народу. Виконавці максимально донесли до слухача творчий задум проєкту – це Симфонічний оркестр Національної філармонії України, Хорова капела Українського радіо під орудою Юлії Ткач, соліст Кирило Бондар (скрипка).  Диригент та музичний керівник проєкту –  Ділявер Осман. Автор проєкту – Олександр Рудько ( художнє слово).

Однією з найпомітніших подій травня став ювілейний концерт «Південь віку» – творчий вечір Олега Безбородька з нагоди 50-річчя від дня народження, що відбувся 21 травня 2023 у Концертній залі Національної Спілки композиторів України.  О.А.Безбородько – універсальна творча особистість, композитор, піаніст, вчений, педагог, організатор музичного життя. В цей день він представив свої композиторські здобутки, які втілилися у дуже продуманій, стилістично цілісній, вишуканій програмі. Її образний ключ та змістова домінанта – уособлення  світла у художньому задумі. Невипадково назви деяких творів напряму відсилають до цього поняття – «Ліхтар» для струнного оркестру, «
Concerto Luminoso» для скрипки, віолончелі та струнного оркестру. Інша особливість цього вечора – послідовно витримана жанрова концертність, можливість  виявити всесторонню виконавську майстерність. Віртуозний блиск і глибину образного прочитання разом з автором продемонстрували першокласні солісти світового рівня –  Кирило Бондар (скрипка) у «Contra spem spero», Дмитро Кузьмін у флейтовому концерті (Пам’яті батька),  і неперевершений дует Ореста Смовжа (скрипка)  та Золтана Алмаші (віолончель) у «Concerto Luminoso». Національний ансамбль солістів «Київська камерата» (диригент –  Олег Маринченко) вкотре довів, що в інтерпретації сучасної української камерної  музики не має собі рівних. Невипадково публіка не хотіла відпускати композитора і музикантів зі сцени. До речі, концерт провів сам ювіляр, і зробив це легко та невимушено, відразу встановивши повний контакт зі слухачами.

25 травня 2023 було відзначено урочистою подією. В цей день мер нашої столиці Віталій Кличко вручав у Музеї історії Києва Мистецьку премію «Київ», мета якої, як відомо, популяризація найвагоміших творчих здобутків митців Києва. В цьому році в галузі музичної композиції Премію «Київ» імені Артемія Веделя було присуджено відомому композитору Сергію Зажитьку за твори: «Заповіт» для баритону, струнного оркестру, трьох валторн, тромбону, туби, арфи та литавр на вірші Тараса Шевченка; Вокальний диптих для сопрано та віолончелі на вірші Лесі Українки; пісня «Солдате мій» для голосу та електроніки; Попурі на тему з музики Ніно Рота для струнного квартету та струнного оркестру. Віталій Кличко тепло привітав лауреата та вручив йому диплом, нагрудний знак та грошову винагороду. Раді і ми привітати нашого колегу Сергія Зажитька з заслуженою високою оцінкою його творчості.

Найбільшим творчим заходом травня став Міжнародний фестиваль Київської організації Національної Спілки композиторів України «Київські музичні прем’єри  2023».
Його відкриттю передувала своєрідна прелюдія з двох подій: перша – 25 травня 2023 філармонічний концерт Київського камерного оркестру під орудою Наталії Пономарчук , повністю присвячений українській музиці, з творів Леоніда Грабовського («
Concerto Misterioso» Присвята Катерині Білокур), Алли Загайкевич  («І тільки очерет блищить на сонці»), Любави Сидоренко («Chamber music») та Вікторії Польової («Music is coming»);
друга – 26 травня 2023 Електроакустична майстерня. Святослав Крутиков: неоконкретна музика (організована і проведена Українською асоціацією електронної музики при НСКУ, керівниця – Алла Загайкевич).

Фестиваль «Київські музичні прем’єри» проходив з 26 по 31 травня 2023. Він представив киянам розмаїту картину української сучасної музики останнього часу, різну за жанрами та стильовими уподобаннями. Всього в рамках фестивалю, відбулося 16 мистецьких акцій – 2 симфонічних, 5 хорових та 5 камерних концертів, концерт юних виконавців української музики, дві презентації – нових музикознавчих досліджень та нових нотних видань видавництва «Музична Україна», а також актуальна онлайн лекція композитора та арт-терапевта з Великої Британії Найнжела Осборна «Музична терапія в умовах війни». Зазначимо, що на фестивалі прозвучали твори  біля 70-ти  українських композиторів, переважно це були прем
єрні виконання.  Initiates file downloadПлан-календар, Буклет з докладними програмами та Прес-реліз Opens internal link in current windowфестивалю попередньо традиційно були розміщені на нашому сайті, і кожний міг вивчити цю інформацію та заздалегідь обрати те, що його найбільше цікавить.

Шанувальники музичного мистецтва виявили неабиякий інтерес до фестивалю і дуже активно відвідували концерти та інші його заходи. Серед яскравих сторінок фестивалю відзначимо хорові імпрези, найбільш насичені за автурою – прозвучали  хорові мініатюри, обробки народних пісень, поеми,  концерти для хору майже 40 композиторів у виконанні найкращих хорових колективів столиці. В різних концертах публіка з завзяттям зустрічала Хорову капелу  Українського радіо під орудою Юлії Ткач, Камерний хор «Хрещатик», керований Павлом Струцем, Камерний дівочий хор Київського музичного ліцею ім.Миколи Лисенка (керівниця Юлія Пучко-Колесник), Ансамбль «Благовість» (керівниця – Тетяна Кумановська). Виділимо монографічний  концерт духовної музики  "Псалми та Молитви.Світлій пам’яті Ганни Гаврилецьу бездоганному виконанні Камерного хору «Київ» під орудою Миколи Гобдича.  

Багато музичних перлин сяяло  у намисті камерних концертів фестивалю (знов відсилаємо до Initiates file downloadБуклету). Але особливо відзначимо чудовий концерт «Київська камерата запрошує» 30 травня 2023, який був присвячений пам’яті багаторічного художнього керівника цього славетного колектива, невтомного популяризатора досягнень української музики  Валерія Олександровича Матюхіна (він відійшов в інші світи 24 травня 2023 року). 
У бездоганно виконаній програмі звучала музика композиторів, яких любив і часто грав Валерій Матюхін – це Валентин Сильвестров, Жанна Колодуб, Юрій Шевченко, Золтан Алмаші, Наталія Боєва та ін.

Домінантними за художнім значенням і виконавською довершеністю, як годиться, стали симфонічні вечори – Концерт-відкриття  у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії та Концерт-закриття у Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України.
Перший концерт 26 травня 2023 складався виключно з прем’єр творів Олександра Гоноболіна (Концерт «Дуель» для скрипки і віолончелі з симфонічним оркестром), Анастасії Комлікової («Легенда» для симфонічного оркестру) , Богдана Кривопуста (Антифони для оркестру), Віктора Степурка («
Sacrum» для симфонічного оркестру) та Левка Колодуба (Концерт для двох скрипок та симфонічного оркестру). Останній блискучий твір класика сучасної музики Л.Колодуба розпочав своє нове життя, адже вважався втраченим. Він став яскравою кульмінацією концертної програми і вразив слухачів своїм співзвуччям нинішнім драматичним подіям та неперевершеним рівнем виконання - солістів Богдани Півненко, Кирила Бондаря та Симфонічного оркестру під орудою Володимира Шейка.

Симфонічне закриття фестивалю 31 травня 2023 стало його справжньою художньою вершиною. Звучали масштабні твори Лесі Дичко, Олександра Щетинського Євгена Станковича. Твір Лесі Дичко «
Axios»(«Таїнство людської природи») для баса та симфонічного оркестру, написаний під час війни, є відгуком мисткині на трагічні події нашого часу і спробою їх   осмислення  через занурення  у сакральну мудрість «Книги псалмів». Назви частин твору дають яскраву уяву про їх зміст – І «Велич людини»,     ІІ «Звернення до народів», ІІІ «Плач та ІУ «Роби добро і живи навіки віків». Соліст Сергій Магера своїм глибоким прочитанням, своїм  неповторним голосом могутнього басового тембру  значно посилив вплив цієї музики на слухача.  Певним контрастом грандіозній риториці музики Лесі Дичко стала лірично-особистістна сфера Концерту для флейти О.Щетинського, підкреслена тонким виконанням соліста Романа Ієвського. А значення справжнього філософського підсумку цього концерту і всього фестивалю в цілому набула «Симфонія пасторалей» для скрипки з оркестром  Є.Станковича (соліст – Дмитро Ткаченко) –  універсальний зразок музики на всі часи за глибиною проникнення  в осягнення людиною світу. Слухаючи її, мимоволі згадуєш рядки поета: «Людські пісні, найглибша мука, Найвища радість на землі!Людська душа тисячозвука, В гірськім одбита кришталі!». Тисячозвука душа Євгена Станковича з усім її болем, радістю,мудрістю дарує нам добро , віру та надію. Найщиріші слова подяки неперевершеному інтерпретатору української симфонічної музики Володимиру Сіренку, який на одному диханні натхненно провів цей заключний концерт фестивалю.

«Київські музичні прем
єри»  успішно завершилися, незважаючи на постійні тривоги і масовані атаки ворога. Адже музика живе і буде далі жити. Вітаємо зі здійсненням  цього масштабного проєкту оргкомітет  фестивалю на чолі з художнім керівником Олегом Безбородьком. Дякуємо всім, хто долучився до проведення фестивалю, і особливо київській  публіці, яка продемонструвала витримку і цілковиту відданість музиці.
                                                                                                                                                                                                                               Т.Н.