НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

КИЇВ МУЗИК ФЕСТ - 2008

 

ПРЕСА ПРО КИЇВ-МУЗИК-ФЕСТ-2008

 

 

 27 вересня–5 жовтня в столиці України відбудеться найвагоміший в Україні форум сучасної музичної культури –
19-й Міжнародний фестиваль „Київ-Музик-Фест-2008”.


Його співзасновниками є Національна спілка композиторів України та Міністерство культури і туризму. Мета щорічного Фестивалю – презентувати професійну музику всіх регіонів України у співдружності з мистецтвом країн світу. Тому „Київ-Музик-Фест” проходить за сприяння міжнародних культурних та дипломатичних представництв. Надійним партнером Фесту залишається Національна музична академія ім. П.І.Чайковського.
 
„Київ-Музик-Фест-2008” пропонує найширшій аудиторії музику різноманітних жанрів – від оперної і симфонічної до хорової і камерно-інструментальної. Слухачі мають можливість відчути ті процеси, що відбуваються в українському і світовому музичному мистецтві ХХІ століття.

 
 Програма цьогорічного Фестивалю – надзвичайно насичена й різноманітна: щодня у кращих залах і храмах столиці відбуватимуться по три, а то й чотири концерти. Упродовж дев’яти днів провідні оркестри, ансамблі й солісти України та їх зарубіжні колеги знайомитимуть з новинками сучасного мистецтва і нагадуватимуть про класичні зразки минулого. 
 
До 1020-ліття Хрещення Київської Русі та 900-річчя Золотоверхого Михайлівського у Золотоверхому соборі та соборі св. Василя розгорнеться велична панорама української духовної музики ХУІІ-ХХІ ст., в якій також відкриються ще невідомі для України вершини, серед них – духовні твори Сімеона Пекалицького і Степана Дегтярьова.
 
Пам’яттю про трагедію Голодомору прозвучать українські реквієми сучасних композиторів О.Козаренка, Лесі Дичко, І.Щербакова, Г.Саська, В.Птушкіна, Є.Петриченка. Спільний українсько-швейцарський проект „Реквієм-2” об’єднає музику В.А.Моцарта з мистецтвом ХХІ ст. 
 
Програми концертів передбачають чимало світових прем’єр. Подіями Фесту стануть презентації нових композицій Є.Станковича – „Сільські сцени” і Концерту для флейти з оркестром, Концерту для скрипки з оркестром Г.Ляшенка, симфонічних творів О.Красотова, В.Польової, С.Пілютикова, а також опера А.Шенберга „Очікування”, яка звучатиме в Україні вперше. 
 
Виконанням кантати „Гамалія” Мирослава Скорика відзначить Національна хорова капела „Думка” 70-річчя з дня народження її автора. В одному з концертів М.Скорик диригуватиме також власними транскрипціями яскравих представників американського джазу Дж.Гершвіна, Д.Брубека, С.Джопліна.
 
Цьогорічний „Київ-Музик-Фест” продовжить багаторічну серію „Музичних діалогів”: відбудуться, зокрема „концерти-діалоги” з Польщею, Японією, США і Швейцарією. У програмі Фестивалю – також знайомство з музикою сучасних композиторів Канади, Азербайджану, країн Карпатського регіону.
 
Проте більшість програм надана вітчизняній музиці. Панорама Фесту відтворить розмаїття композиторських особистостей різних поколінь. У слухачів буде можливість почути музику і всесвітньовідомих українських композиторів, серед яких Валентин Сильвестров, Євген Станкович, Мирослав Скорик, Іван Карабиць, Валентин Бібик, Леся Дичко, а також тих, хто тільки-но виходить на творчий шлях: кілька концертних програм присвячені творчій молоді. 

  „Київ-Музик-Фест” – це, водночас, фестиваль сучасного виконавського мистецтва. Свою майстерність представлятимуть його постійні учасники – Національний симфонічний оркестр України, Симфонічний оркестр Національної філармонії, Естрадно-симфонічний оркестр, Національна хорова капела „Думка”, муніципальні хори „Київ”, „Хрещатик”, „Благовість” Національний ансамбль солістів „Київська камерата”, ансамблі ім. Б.М.Лятошинського, „Нова музика в Україні”, „Рикошет”. Цього року коло виконавців „Київ-Музик-Фест” помітно розшириться: вперше у фестивальних програмах візьмуть участь“Ensemble Jeune Opera Compagnie” (Швейцарія), Національний академічний духовий оркестр України, Хор і оркестр Військово-музичного центру сухопутних військ ЗС України, Академічний оркестр народної та популярної музики Національної Радіокомпанії, Камерний оркестр „Академія” (м. Львів), квартет „Quarta+” (м.Донецьк), струнний квартет „Постскриптум” (м.Київ). Помітну увагу цьогорічний Фест приділяє дитячій творчості: в його програмах – виступи співочих колективів „Щедрик”, „Веснівка”, „Вогник”, хору хлопчиків Національної музичной академії ім.П.І.Чайковського. 

За традицією, під час „Київ-Музик-Фесту” в Національній музичній академії ім.П.І.Чайковського зберуться на дводенну наукову конференцію дослідники історії музики. Цього року в центрі їх уваги – три події: 95-річчя заснування Національної музичної академії, 75-річчя утворення Національної спілки композиторів та 10-річчя створення Академїї мистецтв: саме цим ювілейним датам присвячена наукова конференцію „Історія в особистостях”. 
 
Цьогорічний Фестиваль розпочнеться своєрідною ліричною прелюдією: 27 вересня, о 16 год. у залі Національної філармонії прозвучить новий твір В.Сильвестрова „Мелодії миттєвостей”. Там же, о 19 год. відбудеться офіційне відкриття Фесту, й у виконанні Національного ансамблю „Київська камерата” ви зможете почути композиції Є.Станковича, В.Бібика, І.Карабиця, В.Балея. У день відкриття, о 13 год. у Михайлівському Золотоверхому звучатиме українська духовна музика. Завершальний день „Київ-Музик-Фест-2008” (5 жовтня) поєднає грандіозний парад хорів – „Хорова асамблея”, (з нагоди 95-річчя Національної музичної академії), концерт української камерної музики та „Вечір-реквієм”, в якому прозвучать прем’єри І.Щербакова і О.Козаренка. 
 
З нагоди відкриття „Київ-Музик-Фесту-2008” 23 вересня о 16.00. у Прес-центрі Фестивалю відбудеться прес-конференція (адреса: вул. Пушкінська 32, Концертний зал, тел.: 235-23-44).
 
Більш детальну інформацію про концерти та події „Київ-Музик-Фесту-2008” ви зможете отримати на сайті Національної спілки композиторів (www.composersukraine.org), а також у Прес-центрі Фестивалю за вказаною адресою. 

             Керівник Прес-центру Фестивалю

Леся Олійник
(конт. тел.: 8-050-150-93-46)

 

План-календар 

ХІХ Міжнародного фестивалю

"КИЇВ МУЗИК ФЕСТ - 2008"

КОНЦЕРТНІ ПРОГРАМИ ФЕСТИВАЛЮ "КИЇВ МУЗИК ФЕСТ - 2008"

 

ПРЕСА про "КИЇВ-МУЗИК-ФЕСТ-2008"