НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ДІБРОВА ЮЛІЯ ОЛЕКСІЇВНА



Композитор



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія




Народилася 7 травня 1979 року в селищі Чорнухи Полтавської області.
В 1996 році закінчила Чорнухинську середню загальноосвітню школу 1-3 ступенів ім. Г. С. Сковороди.

Після закінчення школи, в 1996 році, вступила на 2-й курс теоретичного відділу Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка, яке закінчила в 1999 році. Під час навчання в музичному училищі, брала участь у всеукраїнських конкурсах композиторів та займала призові місця. 
В 1999 році вступила на композиторський факультет Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського в клас професора Євгена Станковича.

В 2004 році закінчила Національну музичну академію України ім. П. І. Чайковського та здобула кваліфікацію композитор, викладач, магістр з музичного мистецтва. Цього ж року вступила до аспірантури при Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського на кафедру композиції в клас професора Євгена Станковича. Цього ж року розпочато роботу над кандидатською дисертацією (кафедра історії української музики, науковий керівник професор Мирослав Скорик).

З 2005 року член Національної спілки композиторів України.
У 2007 році закінчила асистентуру-стажування при Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського на кафедрі композиції в класі професора Євгена Станковича.

Твори молодого українського композитора Юлії Діброви відрізняються ясністю тематизму, чіткістю форми, цікавою інструментовкою. Головне в творах (зокрема симфонічних) є те, що композиторка втілює нестандартні ритмічні ідеї, дотримуючись певної логіки у розвитку цієї ідеї. Можна сказати, що ритмічно-остінатний пласт складає основу творів. Це є вираженням певної тенденції в творчості сучасних композиторів, певно, можна говорити про те, що музика молодої композиторки вписується в потужний стильовий напрямок сучасної музики, що охопив творчі пошуки музикантів кінця ХХ - початку ХХI ст.

В деяких творах, зокрема симфонічних, розвивається цікава тематична ідея, звичайно, в поєднанні з ритмічною, що являє собою симбіоз певних композиторських методів.
В "Поемі" для симфонічного оркестру, перш за все, увагу звертає віртуозне володіння складною симфонічною фактурою: остінатно-ритмічна формула, яка з'являється в різних фактурних варіантах і фундує композицію в цілому, цікава поєднанням різних стилів, нібито авторка зумисне натякає слухачеві на відомі йому явища не тільки музичного характеру, але й більш широкого культурного кола (цю музику цілком можна сприймати як кінематографічну, тобто залучення певних інтонацій провокує асоціацію певного відеоряду).
"Скерцо" для камерного оркестру також має провідну ритмічну основу в якості основного драматургічного руху. Фактурні нашарування підсилюють цей рух, композиторка вміло керує слухацьким сприйняттям. Натомість хорова творчість є цікавою з іншої точки зору: відчуття справжньої аутентики, володіння народно-пісенною специфікою, вміла вибудова хорової драматургії свідчить про те, що авторка добре знає старовинний архаїчний пласт народної культури.

Твори Ю. Діброви постійно виконуються на різноманітних музичних фестивалях в Україні. Серед найважливіших можна назвати виконання на Міжнародному Фестивалі Київ Музик Фест (м. Київ, Україна), Міжнародному Фестивалі Музичні Прем'єри Сезону (м. Київ, Україна), Міжнародному Фестивалі Форум Музики Молодих (м. Київ, Україна).

Композиторка працює в жанрах симфонічної, хорової та камерної музики. Пише музику для театру та кіно. Робить аранжування на будь-які склади оркестру. 

Твори виконувались Естрадно-симфонічним оркестром України; Київською Камератою; Камерним хором "Хрещатик".


Участь у конкурсах композиторів:

1) Міжрегіональний конкурс композиторів ім М. В. Лисенка (м. Полтава, 1998 рік) - відзначена грамотою;
2) Всеукраїнський конкурс композиторів ім. П. Майбороди (м. Запоріжжя, 1998 рік) - відзначена грамотою;
  3) Міжрегіональний конкурс композиторів ім М. В. Лисенка (м. Полтава, 1999 рік) - нагороджена дипломом за 2-е місце;
  4) Конкурс композиторів "Київ очима молодих" (організатор Київська міська державна адміністрація, м. Київ, 2000 рік) - нагороджена дипломом та пам'ятним подарунком за 1-е місце.


Інформацію про Ю. Діброву розміщено:

musictribune.ucoz.ua/publ/9-1-0-31

Стаття в Енциклопедії Сучасної України (ЕСУ) том № 7, 2008 року випуск. Автор кандидат мистецтвознавства Морєва Євгенія.



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія






Контакти:

ДІБРОВА Юлія Олексіївна
04212 м. Київ
вул. Маршала Тимошенка, 2-К

Тел.: (097) 386-45-70