НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

РЕГІОНАЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІІ ТА ОСЕРЕДКИ


ЗАПОРІЖЖЯ 


Історія і сучасність / Композитори / Музикознавці




Запорізькій обласний осередок Національної Спілки композиторів України є неприбутковою громадською організацією, творча діяльність якої спрямована на розвиток професійного музичного мистецтва як невід’ємної частини національної та світової спадщини.

Протягом десяти років (з грудня 2002 року) запорізькі композитори входили до складу Дніпропетровської регіональної організації Національної Спілки композиторів України.
У грудні 2012 року Запорізькій обласний осередок був офіційно зареєстрований як самостійна творча одиниця.

На сьогодні нараховує п’ять членів Спілки. Серед них:
заслужені діячі мистецтв України Боєва Н.І. та Попов М.І., лауреати обласної премії в номінації «За розвиток музичного мистецтва Запорізького краю» Савенко Д.О.та Хазова Г.Г., композитор Симонов В.М.
Головою осередку обрано Н.І.Боєву (2012).

Композитори Запоріжжя є вихованцями музичних вузів Києва (Боєва Н.І.), Донецька (Попов М.І., Савенко Д.О., Хазова Г.Г.) та Мінська (Симонов В.М.).

Про активну творчу та громадську діяльність членів Запорізького осередку НСКУ регулярно йдеться у телепередачах Запоріжжя – «Артішок», «Суботні зустрічі», «Ранок з ТВ-5», «Окружающая середа», «Алекс»; написані численні статті та анонси на сторінках Запорізьких газет. Твори композиторів прикрашають програми творчих звітів майстрів мистецтв Запорізької області у Києві, головні концертні програми області та міста, вистави академічного театру молоді та академічного українського музично-драматичного театру ім. В.Г.Магара, Муніципального театру танцю.

Творча співдружність запорізьких композиторів з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії та його головним диригентом, народним артистом України В’ячеславом Редєю кожного року дарує слухачам численні прем’єри творів.

Окремою сторінкою у симфонічних концертах Запоріжжя є рубрика «Симфонічні прем’єри», де виконуються нові твори запорізьких композиторів. Серед них програми - «Андрій Штогаренко та його учні» із творів А. Штогаренка, О. Костіна, Н. Боєвої (2002 рік); «Хіти 20 сторіччя», Сюїта «Великий квартет» із творів композитора та аранжувальника Д. Савенка (2003, 2006, 2009 роки),»Спогад про вчителя А. Я. Штогаренко» (2012 рік) та музична п’єса Н.Боєвої «Лігейя – день, Лігейя – ніч. За мотивами Є.По» (2008 рік).
У різні роки відбулися симфонічні авторські концерти:
2000 рік - авторський вечір Миколи Попова
2001 рік – авторський вечір Наталії Боєвої
2011 рік - авторський вечір Дмитра Савенка
2012 рік – авторський вечір Наталії Боєвої

Плідні творчі стосунки запорізькі композитори мають з колективами Запорізького музичного училища ім. П.І.Майбороди – хором «Запоріжжя» (диригент – М.І.Попов) , камерним оркестром «Концертино» та ансамблем скрипалів «Консонанс» (керівник та диригент Ігор Михайлович Горський). Саме ці колективи 16 квітня 2013 року будуть презентувати офіційне відкриття Запорізького обласного осередку Національної Спілки композиторів України.

Симфонічні, камерні та хорові твори запорізьких авторів звучать у програмах Міжнародних фестивалів в Києві – «Київ Музик Фест», «Музичні прем’єри», «Музика молодих». Твори Савенка Д. О. виконуються на престижних джазових фестивалях у Харкові, Полтаві. Неодноразово симфонічні твори запорізьких композиторів виконували симфонічні оркестри Дніпропетровська та Донецка.




Контакти:

вул. Сорок років Радянської України, 53, кв. 34
69035,
м. Запоріжжя
Україна

Тел. (061) 233 – 83 – 21
моб. 097 – 278 – 93 - 15

E–mail: natalia-boewa@yandex.ru
            natalia.boewa@gmail.com