НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ КМФ-2014





 


ПЛАН-КАЛЕНДАР КМФ-2014


ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ КМФ-2014


ВІДГУКИ, ВРАЖЕННЯ, РЕЦЕНЗІЇ КМФ-2014



ПРЕС-РЕЛІЗ

XXV Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест 2014»



Цьогоріч одному з найповажніших і наймасштабніших міжнародних музичних форумів України – «Київ Музик Фесту» виповнюється 25! Тож маємо справжній ювілей: ось уже впродовж чверті століття Національна спілка композиторів за підтримки Міністерства культури України, іноземних представництв і амбасад, а також державних, громадських, духовних та інших установ щоосені запрошує численних шанувальників музичного мистецтва до різноманітних концертних майданчиків столиці.

     
Нинішній фестиваль традиційно розпочнеться наприкінці вересня – 24-го і триватиме до 5 жовтня. Протягом 11-ти днів відбудеться 20 концертів: 4 симфонічних, 2 вокально-симфонічних, 5 хорових, 7 камерних, концерт оркестру народних інструментів і ф’южн-проект «Крок назустріч», у якому об’єднаються народна, класична й сучасна популярна музика у стилях джаз, рок, фолк, класік за участю провідних популярних виконавців.

У тривожний період, який переживає країна, – час боротьби за збереження цілісності держави, як ніколи, зростає значення нетлінних культурних цінностей, здатних консолідувати націю. Тому у програмі фестивалю особлива увага приділяється постаті волелюбного генія українського народу Тараса Шевченка, 200-річчя від дня народження якого нині відзначає весь світ. Ми почуємо сім першопрочитань творів великої форми, пов’язаних з іменем і творчістю Великого Кобзаря, а також численні мініатюри.

     
Іще одна тематична домінанта форуму – духовна музика. Вона наповнює, зокрема, концерти 25 вересня і 2 жовтня у Національному будинку органної та камерної музики, 30 вересня в Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України, 4 і 5 жовтня у Михайлівському Золотоверхому соборі, закриття фестивалю 4 вересня у Національній філармонії, хорову імпрезу у Євангелічній лютеранській церкві Св. Катерини 5 жовтня.

     
Буремні події в Україні останніх місяців не могли не знайти відображення у програмі фестивалю. І для нас особливо важливо те, що відгукнулися на них у своїй творчості не тільки українські композитори Євген Станкович, Ганна Гаврилець, Катерина Троценко, Лариса Донник та інші, а і їхні колеги з Литви (у симфонічному концерті відкриття 27 вересня в Національній філармонії України звучатиме «Молитва за Майдан» Освальдаса Балакаускаса) й Білорусі (у програмі квартету «Гольфстрім» 3 жовтня у Національній Спілці композиторів буде представлено Квартет № 1 «Пам’яті жертв Євромайдану» Андруся Якушева) та інші.

Наш фестиваль цьогоріч долучається до збору коштів на підтримку Збройних сил України і постраждалих у зоні АТО: на кожному концерті партнери форуму, представники волонтерських організацій «Коли, як не зараз?» і «Народний тил» здійснюватимуть збір добровільних внесків від усіх охочих допомогти.

     
Фестиваль представить сучасну музичну культуру 14-ти країн світу: Австрії, Білорусі, Естонії, Китаю, Латвії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, України, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції. Загалом прозвучить понад 150 творів, із них більше 120-ти – українських композиторів із різних куточків нашої держави, включно з Кримом і Донецким регіоном. Переважна більшість опусів – прем’єри, у тому числі й світові. Це, зокрема, твори Мирослава Скорика, Лесі Дичко, ігоря Щербакова, Юрія Іщенка, Віктора Степурка, Івана Тараненка та багатьох інших.

     
Уперше у Києві виступлять музиканти «Nordic Saxophone Quartet» (Швеція), унікальний співак і актор Руперт Бергман (Австрія), очікуємо також на гостей із Литви, Хорватії, Польщі, Білорусі. Планується і великий мистецький «десант» із Одеси: молодіжний хор «Оріана», оркестр народних інструментів і капела бандуристів Одеської національної музичної академії імені Антоніни Нежданової, молоді одеські музиканти-інструменталісти.

     
Цікаву сторінку фестивалю становитимуть твори, тією чи іншою мірою пов’язані з музичним театром. Це, насамперед, програма «Вокальний театр Руперта Бергмана» 28 вересня у Будинку актора, від якої публіка отримає беззаперечну естетичну насолоду. Сюрпризом для шанувальників сучасного мистецтва виявиться ексклюзивний проект «Гра» ансамблю нової музики «Рикошет» 29 вересня у Спілці композиторів. 2 жовтня у Будинку органної та камерної музики прозвучить, зокрема, концертна опера Олександра Костіна «Діалоги Вінченцо Галілея». 

     
Як завжди, у форумі беруть участь провідні виконавські колективи Києва й усієї України: загалом це 6 оркестрів, 11 хорів і 7 ансамблів різних складів, а також численні солісти.

     
Тож слідкуйте за афішами, приходьте на концерти й отримуйте насолоду від високого мистецтва! Вхід на усі заходи, окрім спеціально зазначених у програмі  випадків, – традиційно вільний.

     

Прес-конференція відбудеться 24 вересня о 17 годині у конференц-залі Національної спілки журналістів України за адресою: вул. Хрещатик, 27а.

     

За довідками можна звертатися до керівника прес-центру фестивалю ОльгиГолинської (тел.: +38-050-356-63-32; +38-093-052-35-51; e-mails: zhurnal_muzyka@ukr.net; olga.golynska@yahoo.com), а також виконавчого директора Ольги Кононенко (тел.: +38-067-746-08-08; kolgasun@gmail.com).






ПЛАН-КАЛЕНДАР КМФ-2014




ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ КМФ-2014


ВІДГУКИ, ВРАЖЕННЯ, РЕЦЕНЗІЇ КМФ-2014