НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ КМФ-2015






ПРЕС-РЕЛІЗ

XXVI Міжнародного фестивалю

«Київ Музик Фест-2015»



З 26 вересня до 4 жовтня найкращі концертні майданчики Києва гостинно відчинять двері для шанувальників музики – у столиці України проходитиме щорічний Міжнародний фестиваль «Київ Музик Фест-2015». Цьогорічний, уже 26-й (!), форум, який є одним із наймасштабніших і найповажніших в Україні, традиційно проводить Національна спілка композиторів за підтримки Міністерства культури України, численних іноземних представництв, фондів і амбасад, а також державних, громадських, духовних та інших установ.


     Упродовж 9-ти днів відбудеться 25 заходів: 5 симфонічних концертів, 3 хорових, 11 камерних – 4 за участю камерних оркестрів, 5 ансамблевих і 2 фортепіанні імпрези, рок-концерт (уперше в історії фестивалю!), вечір естрадно-джазових композицій, ф’южн-проект «Музика української землі», 2 презентації – «Української музичної газети» в оновленому форматі й музичного альманаху «Октава».

На фестивалі буде представлено сучасну музику 15 країн світу: Австрії, Азербайджану, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Німеччини, Норвегії, Польщі, США, України, Швейцарії, Японії. Прозвучить близько 180 творів 106 композиторів, у тому числі 80 українських із різних куточків нашої держави, включно з Кримом, Донецьким і Луганським регіонами. Одна з програм так і зветься – «Музична мапа України» як символ нашої нерозривної єдності. Цікаво, що переважна більшість опусів (понад 110) – прем’єри (світові та українські). Це, зокрема, твори Мирослава Скорика, Валентина Сильвестрова, Лесі Дичко, Віктора Степурка, Юрія Іщенка, Кармелли Цепколенко, Сергія Пілютикова, Івана Тараненка та інших композиторів.

До Києва завітають відомі у світі тріо «Грифон» (Канада), «Immersio» (Австрія), унікальні скрипалі Габрієлле Бруннер (Швейцарія), Антон Скакун (Україна – Бельгія), віолончеліст Денис Северин (Швейцарія). Професор із Польщі Кшиштоф Морачевський представить ексклюзивну програму «Польська композиторська школа повоєнного періоду». Уперше гостем фестивалю стане Полтавський симфонічний оркестр.

Програма форуму містить як уже традиційні багаторічні рубрики, зокрема «Музичні діалоги» (цьогоріч це: Україна – Іспанія, Україна – Канада, Україна – Швейцарія, Україна – Польща), «“Київська камерата” запрошує» (з імпрезами «Посвята Борису Лятошинському», до 120-річчя від дня народження композитора-класика, й уже згаданою «Музичною мапою України»), «Музичні зустрічі в Будинку звукозапису» (тут уперше експонуватимуться цикл обробок та аранжувань пісень Анатолія Кос-Анатольського й Мирослава Скорика «Українське ретро» Віктора Степурка й етно-джазові імпровізації «Про що проспівав вітер» Олени Леонової), так і зовсім нові креативні проекти. Серед них назвемо насамперед «Важкий синдром» – концерт-презентацію рок-альбому Сергія Пілютикова і Сергія Зажитька та ексклюзивний проект ансамблю «Рикошет» «Одна хвилина реклами», де звучатимуть спеціально написані авторами короткі твори-реклами певних товарів, предметів, явищ.

Отже, фестиваль, котрий невпинно розвивається, цього року демонструє значне розширення жанрових і тематичних горизонтів: від духовної музики (хоровий концерт у Михайлівському Золотоверхому соборі), класики, серйозних, змістовно глибоких творів до сучасних наймодерновіших опусів, а також естрадних, рок-, джаз-, ф’южн-композицій. Найвибагливіший слухач зможе віднайти у програмі щось цікаве й нове для себе.

Як завжди, у форумі беруть участь провідні виконавські колективи України й світу: загалом це 9 оркестрів, 7 хорів і 10 ансамблів різних складів, а також численні солісти.

Під час проведення фестивалю на всіх заходах триватиме благодійна акція «Vorzel-marathon», мета якої – збір доброчинної допомоги на відродження діяльності Будинку творчості композиторів «Ворзель» Національної спілки композиторів України як історичного центру творчості, культури, мистецтва та відпочинку. Презентуватиметься пересувна виставка «Будинок творчості композиторів: учора, сьогодні, завтра». Акцію присвячено 75-річчю БТК «Ворзель», який був заснований у 1940 році. «Vorzel-marathon» стартує 27 вересня об 11.30 з території Будинку творчості, де охочі й зацікавлені зможуть провести незабутній день.

Тож слідкуйте за афішами, приходьте на концерти й отримуйте насолоду від високого мистецтва! Вхід на усі заходи, окрім спеціально зазначеного у програмі концерту, – традиційно вільний.


Прес-конференція відбудеться 26 вересня о 17.30 у конференц-залі Національної філармонії України.

За довідками можна звертатися до керівника прес-центру фестивалю Ольги Голинської (тел.: +38-050-356-63-32; +38-093-052-3551; e-mails: zhurnal_muzyka@ukr.net, olga.golynska@yahoo.com, olga.golynska@gmail.com), а також виконавчого директора Ольги Кононенко (тел.: +38-067-746-08-08; e-mail: kolgasun@gmail.com).




ПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ


ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ "Київ Музик Фест-2015"