НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ "КИЇВМУЗИКФЕСТ-2016"








ПРЕС-РЕЛІЗ

XXVIІ Міжнародного фестивалю


«Київ Музик Фест-2016»

 



 “Київ Музик Фест” — один із наймасштабніших і найповажніших фестивалів в Україні. Уперше форум пройшов у далекому 1990 році — ще до проголошення незалежності нашої держави. Його концепція стисло визначається гаслом: “Українська музика в контексті світової”. Відтоді щороку восени, у вересні-жовтні, найкращі концертні майданчики Києва гостинно відчиняють двері для шанувальників музики.

 
    Цьогорічний, уже 27-й (!) фестиваль проводитиметься з 1 до 9 жовтня. Його організаторами традиційно є Національна спілка композиторів, Міністерство культури України. Форум також підтримують іноземні представництва, фонди, амбасади, різні громадські, державні, духовні та інші установи.


     Символічно, що нинішній фестиваль розпочнеться 1 жовтня — у Міжнародний день музики. Він має стати справжнім святом високого мистецтва.


     Оргкомітетом заплановано 24 заходи: 5 симфонічних, 5 хорових концертів, 8 камерних — 4 за участю камерних оркестрів, 2 ансамблевих проекти і 2 збірні камерні імпрези, 3 презентації нотних видань і компакт-дисків академічної музики, рок- і ф’южн-альбомів сучасних українських композиторів, моноопера, майстер-клас виконавця світового рівня, концертний нон-стоп-марафон.


     У фестивалі звучатиме музика близько 100 композиторів. Буде представлена музична культура 11-ти країн: Бельгія, Велика Британія, Іспанія, Латвія, Литва, Польща, Росія, США, Угорщина, Україна, Франція. Виконуватиметься понад 150 творів різних жанрів, серед яких — 38 світових прем’єр.


     Відкриття і закриття фестивалю за участю флагмана українського симфонічного виконавства Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України (головний диригент — Володимир Сіренко), як завжди, стануть своєрідними домінантами форуму. У програмах — твори класиків жанру Бели Бартока (Угорщина), Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Валентина Сильвестрова, Івана Карабиця, Лесі Дичко, а також провідних українських композиторів Ігоря Щербакова і Сергія Пілютикова. Спеціально на концерт-відкриття із Великої Британії приїздить видатний, усесвітньо відомий музикант українського походження, альтист Андрій Війтович. У концерті-закритті бере участь Академічний хор імені Платона Майбороди Українського радіо (художній керівник — Юлія Ткач).


     Дуже цікавою обіцяє бути імпреза Симфонічного оркестру Українського радіо (головний диригент — Володимир Шейко). Її особливість — це вечір світових прем’єр, серед яких Концерт № 4 для скрипки з оркестром Євгена Станковича, Симфонія-концерт для скрипки з оркестром Ганни Кузіної (солістка — Богдана Півненко), композиція Івана Небесного “Вже котрий це до тебе лист...” на вірші Василя Стуса (солістка — Тамара Ходакова), “Листи” молодого автора Сергія Вілки, “Адажіо і фуга BACH” композитора з Іспанії Юліана Печеного, симфонічні варіації “Екзерзіси за Генделем” Володимира Птушкіна. Цей концерт водночас є черговою акцією довготермінового арт-проекту “МОВА.МИ”, художнє оформлення Зінаїди Ліхачової.


     Ще один симфонічний вечір подарує Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України (художній керівник і диригент — Микола Лисенко). Це — так само концерт світових прем’єр композиторів, які представляють різні регіони держави: Ігоря Гайденка (Харків), Юлії Гомельської (Одеса), Олександра Нежигая (Дніпропетровськ) і Валерія Антонюка (Київ). Назву програмі дав твір Валерія Антонюка “Маскарад непобачених снів”, Симфонія № 7 із вельми актуальною сьогодні присвятою невинним жертвам воєн і терору.


     Подарунком для меломанів стане приїзд Полтавського симфонічного оркестру (головний диригент — Віталій Скакун), який минулоріч тріумфально виступив на фестивалі. Цього року колектив так само гратиме разом із солістом скрипалем Антоном Скакуном (Бельгія—Україна). У подальшому оргкомітет планує запрошувати оркестри з інших областей України.


     Хорова музика завжди була візитівкою України, адже є утіленням духовного світу співочої української нації. Концерти відомих хорових колективів на фестивалі викликають незмінний інтерес у слухачів. Із п’яти таких імпрез три присвячені духовній музиці й проходитимуть у храмах — Михайлівському Золотоверхому соборі, Лютеранській церкві святої Катерини та Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Два з цих концертів — авторські: знаних майстрів жанру Віктора Степурка (Хор студентів Київського інституту музики імені Рейнгольда Глієра, керівник — Зоя Томсон), і Вікторії Польової (Муніципальний камерний хор “Київ”, керівник — Микола Гобдич).


     Любителі дитячих голосів насолоджуватимуться звучанням Хору хлопчиків і юнаків Мукачівської хорової школи (керівник — директор і засновник закладу Володимир Волонтир), а також дівочого хору Київської середньої спеціальної музичної школи імені Миколи Лисенка (художній керівник і диригент — Юлія Пучко).


     Академічний камерний хор “Хрещатик” (художній керівник — Павло Струць) готує для фестивалю дві програми — із духовних і світських творів. В одному з концертів разом із цим колективом виступить Хор студентів Київського національного університету культури і мистецтв (художній керівник — Наталія Кречко).


     Вельми цікавими, як і зазвичай, обіцяють стати програми Національного ансамблю солістів України “Київська камерата” (головний диригент — Валерій Матюхін). У них заплановано чимало прем’єр і сюрпризів.


     Одним із найкращих на форумі буде проект Володимира Рунчака за участю Київського камерного оркестру. Звучатимуть твори польських класиків Вітольда Лютославського, Кшиштофа Пендерецького та українських авторів киянина Володимира Рунчака й луганчанина (тепер харків’янина) Сергія Турнєєва.


     Традиційно ексклюзивні програми представлять на фестивалі Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського (художній керівник — Валентина Іконник-Захарченко), Ансамбль нової музики “Рикошет” (художній керівник — Сегій Пілютиков) і камерний ансамбль “Sed Contra”. “Рикошет” продемонструє (вперше в історії фестивалю) музично-хореографічний шоу-проект “Танці народів світу”, а “Sed Contra” — проект “Sound. Voice. Silence. Твори для читця і камерного ансамблю”, здійснений спільно (так само вперше у “Київ Музик Фесті”) з Новим театром на Печерську.


     Цілковито самостійний блок заходів становитимуть презентації. Йдеться про видання видавництвом “Гроно” книжки Михайла Степаненка “Статті. Дослідження. Спогади” і партитури твору Лесі Дичко “Червона калина”, компакт-дисків із записами Літургій Лесі Дичко, а також компакт-дисків рок-альбому Сергія Зажитька й Сергія Пілютикова “Двічі народжений” і ф’южн-альбому “Музика української землі” Івана Тараненка.


     Отже, фестиваль розвивається — пропонує широкий спектр жанрів, стилів, тем, форм: від духовної музики, класики, серйозних, змістовно глибоких творів до сучасних наймодерновіших опусів, а також рок-, джаз-, ф’южн-композицій. Найвибагливіший слухач зможе віднайти у програмі щось цікаве й нове для себе.


     Важливо також, що вхід на усі заходи фестивалю, який сприяє популяризації сучасної української академічної музики, окрім спеціально зазначеного у програмі концерту, — традиційно вільний.


     Прес-конференція відбудеться 1 жовтня о 17.30 у Музичному салоні Національної філармонії України.

 

     
За довідками можна звертатися до керівника прес-центру фестивалю Ольги Голинської (тел.: +38-050-356-63-32; +38-093-052-35-51; e-mails: zhurnal_muzyka@ukr.net; olga.golynska@yahoo.com; olga.golynska@gmail.com), а також виконавчого директора Ольги Кононенко (тел.: +38-067-746-08-08; e-mail: kolgasun@gmail.com).

 





Opens internal link in current windowПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ "КМФ-2016"


Opens internal link in current windowПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ "Київ Музик Фест-2016"