НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ПРЕС_РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ КМФ-2019




Міністерство культури України


Національна спілка композиторів України


Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського


Національна академія мистецтв України




 

 

XXХ Міжнародний фестиваль

 

«Київ Музик Фест-2019»

 

27 вересня – 7 жовтня

 КИЇВ  2019


Opens internal link in current window ПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ  "Київ Музик Фест-2019"

 
Opens internal link in current windowПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ ФЕСТИВАЛЮ КМФ-2019




Прес-реліз
ХХХ Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест»



     Один із найвідоміших, наймасштабніших і найповажніших українських форумів «Київ Музик Фест» нині святкує ювілей – 30 років від дня заснування! Фестиваль народився 1990-го – ще до проголошення незалежності України – й відтоді упевнено крокує вперед і розвивається.

     «Київ Музик Фест» традиційно проводить Національна спілка композиторів за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України, численних іноземних представництв, фондів і амбасад, а також державних, громадських, духовних та інших установ.

     З 27 вересня до 7 жовтня у різних концертних залах і мистецьких установах столиці України й Київської області звучатимуть симфонічні, хорові, камерні твори різних форм, стилів і жанрів: від класики до авангарду, від фолку до джазу, від духовної до нової музики.

     Фестивальну програму, як і належить до ювілею, складено з розмахом. Загалом заплановано 34 (!) заходи: 5 симфонічних, 6 хорових, 10 камерних концертів (4 за участю камерних оркестрів, ансамблеві та сольні імпрези), 4 презентації, 3 творчі зустрічі та майстер-класи, 2 концерти оркестрів народних інструментів, концерти духової і джазової музики, а також чотириденна Всеукраїнська відкрита учнівська конференція «Мистецтво без меж: шлях до науки» та дискусійна панель «Камо грядеши, Фест?» (своєрідний підсумок 30-річчя, що минуло, й дискусія щодо майбутніх перспектив фестивалю).

     Буде представлено музику 16-ти країн світу: Австрія, Аргентина, Білорусь, Естонія, Ісландія, Італія, Канада, Латвія, Нідерланди, Німеччина, Польща, США, Україна, Франція, Швейцарія, Швеція.

     На фестиваль завітають іноземні гості. Зокрема, велика група митців прибуде з Польщі: всесвітньо відомий кінорежисер Кшиштоф Зануссі, «Шльонське тріо» (Йоанна Доманська – фортепіано, Роман Відашек – кларнет, Тадеуш Томашевський – валторна), піаністка Мартина Кулаковська, композитори Станіслав Круповіч, Марчін Рупочинський, Марцель Хижинський, художниця Патриція Півош, співачка Магдалена Шостак. З Австрії приїдуть солісти Віденської опери Ігор Онищенко і Наталя Степаняк, скрипалі Михайло Захаров, Аркадій Винокуров – уродженці України, які мешкають на Заході, та композитор Гунтер Вальдек. Із Німеччини чекаємо на молодого перспективного віолончеліста українця Олексія Шадріна та знаного джазового перкусіоніста Гюнтера Бебі Зоммера. Диригувати концертом закриття фестивалю запрошений швейцарець Ніколя Фарін (маестро вже не вперше візьме участь у фесті), майстер-клас дасть скрипаль і диригент Федеріко Гульєльмо (Італія), виконання прем’єр своїх творів наживо почують наш видатний земляк Леонід Грабовський (мешкає у США) й молодий аргентинський автор Макс Бобер.

     Загалом важлива особливість «Київ Музик Фест-2019» – велика кількість прем’єрних виконань (світових, українських, київських). Їхня частка серед близько двохсот творів, включених до програми фестивалю, доволі значна. Серед авторів, окрім згаданих, – Левко Колодуб (на жаль, нещодавно пішов із життя), Олександр Костін, Кармелла Цепколенко, Святослав Крутиков, Олексій Скрипник, Сергій Пілютиков, Сергій Зажитько, Золтан Алмаші та багато інших.
     Хотілося б також відмітити широке представництво регіонів України на фестивалі: Дніпро, Донецьк, Дрогобич, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Канів, Київ, Кременчук, Луцьк, Львів, Мукачеве, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків. Уперше на форумі виступить Камерний оркестр Миколаївської обласної філармонії «Арс Нова» (диригент – Вікторія Жадько).

     Топовими у фестивалі, як завжди, є симфонічні концерти. Це відкриття 28 вересня у Національній філармонії України, де у виконанні Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренка прозвучать твори одного із засновників і першого багаторічного художнього керівника фестивалю Івана Карабиця, прем’єри нинішнього мистецького очільника фесту Мирослава Скорика, їхніх творчих побратимів і друзів Валентина Сильвестрова та Леоніда Грабовського.

     Одним із найцікавіших обіцяє стати проект «Музика кіносвіту Кшиштофа Зануссі», що передбачає перегляд фрагментів документальних фільмів режисера про польських композиторів Вітольда Лютославського, Кшиштофа Пендерецького та Войцеха Кіляра, а також програму за участю Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо (художній керівник і головний диригент Володимир Шейко), у якій Кшиштоф Зануссі особисто представлятиме кіномузику Войцеха Кіляра.

     Перша частина концерту закриття фестивалю присвячуватиметься 80-річчю від дня народження видатної української композиторки Лесі Дичко (цій знаменній даті приурочено також виконання Урочистої літургії мисткині Камерним хором «Київ», очолюваним Миколою Гобдичем, у Лютеранській церкві). У другому відділі лунатимуть твори Євгена Станковича, Івана Тараненка та Станіслава Круповіча.
     Цікавою буде заключна імпреза у післямові фестивалю. Національний академічний духовий оркестр України під орудою Володимира Рунчака представить програму «Портретна галерея композиторів: класика і сучасність» із творів Левка Колодуба, Володимира Рунчака та Ігоря Стравінського.

     Окремою лінією форуму вимальовується презентація нових українських колективів. Йдеться про фестивальні дебюти Молодіжного камерного «Rejouissance Orchestra» (диригент – Катерина Косецька), симфонічного оркестру «Gosorchestra» під орудою Олександра Госачинського, Молодіжного камерного хору «Sentire» (диригент – Дмитро Савон) та Камерного хору «Софія» (диригент – Олексій Шамрицький), «Лятошинський-тріо», до складу якого входять молоді перспективні музиканти Михайло Захаров, Олексій Шадрін і Роман Лопатинський. Сподіваємося, що їхні виступи на фестивалі додадуть прискорення успішній кар’єрі молодих музикантів.

     Продовжує фестиваль і вже традиційну рубрику музичних діалогів. Так, 1 жовтня, у Міжнародний день музики на шанувальників у Національній музичній академії України очікують: «Музичний діалог: Україна – Італія» (творча зустріч і майстер-клас із Федеріко Гульєльмо), презентація колективної монографії «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур», «Музичний діалог: Україна – Польща». Творчий проект «Синтез» («Київська камерата»+), «Музичний діалог: Україна – Австрія». Симфонічний концерт за участю Національного президентського оркестру України (диригент – Василь Василенко).
     Фестиваль містить багато інших цікавинок. Тож стежте за афішами й насолоджуйтеся високою музикою! Тим паче, що вхід на всі фестивальні заходи (окрім концерту в Національному будинку органної та камерної музики) традиційно вільний.





Opens internal link in current windowПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ  "Київ Музик Фест-2019"  


Opens internal link in current windowПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ ФЕСТИВАЛЮ КМФ-2019