НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НЕ ЛИШЕ ПРО МУЗИКУ - ВІД СЛУХАЧІВ КИЇВ МУЗІК ФЕСТУ"



Не лише про музику – від слухачів Київ Музик Фесту


              У 2019-му Київ Музик Фесту виповнилося 30 років. У проекції на людське життя, 30 років – це час певних підсумків: позаду дитячий період невідомого, підлітковий етап бунту та протесту, роки становлення та розуміння себе, своїх цілей та ідеалів. Тож, щоб зробити деякі висновки існує необхідність поглянути на себе з різних сторін – як з середини, так і ззовні.     

Цьогорічний Київ Музик Фест проходив яскраво та насичено не лише через велику кількість різноманітних концертів, прем’єр та гостей з закордону, а й через неабияку увагу до нього з боку активних студентів Національної Музичної Академії України. Організованою командою волонтерів, що складалася з молодих музикознавців, композиторів та культурологів, було написано безліч анонсів до концертів, взято декілька надзвичайно цікавих інтерв’ю з композиторами та виконавцями, а також великого резонансу набули рецензії (як позитивні так і негативні) юних музичних критиків.     

Одним з завдань молодої команди волонтерів, окрім всебічного інформаційного висвітлення подій фестивалю, було налагодження комунікації зі слухачем з позамузичної спільноти. Ця комунікація відбувалась безпосередньо на концертах у перервах між відділами. Її метою було з’ясувати декілька основних положень для подальшого аналізу та покращення роботи фестивалю.

Глядачам були поставлені такі питання:

1. Як Ви дізнались про фестиваль? Чи вперше Ви відвідуєте концерти Фесту?
2. Які Ваші враження від музики і від Фесту загалом?
3. Чи маєте Ви якісь претензії та побажання?
4. Ім'я, вік та професія (за бажанням).
    

Опитування проводились після концерту-відкриття фестивалю «Credo in vittoria nostra» (28.09), на вечері симфонічних прем’єр «GosOrchestra» (30.09) та на концерті «Тріо Лятошинського» (3.10) у філармонії. Загалом на питання погодились відповісти 30 відвідувачів. Наймолодшому з опитуваних було 14 років, найстаршому – 80. У приблизному відсотковому співвідношенні частка опитуваних людей у віці до сорока років становить 63%.    

Не всі слухачі бажали розкривати свою професію, проте серед тих, хто погодився, були дуже різні за спрямуванням діяльності: фізик, перекладач, дизайнер, викладач філософії, лікар, художник, архітектор, вихователь у дитячому садку.    

Важливо було з’ясувати у відвідувачів фестивалю, звідки вони дізнаються про концерти та інші події. Найбільша частка слухачів (40%) почула про Фест від друзів та знайомих, такі люди частіше за все відвідують вже не перший фестиваль і зазвичай ходять на декілька концертів. З афіш про Фест дізналось 17% опитуваної аудиторії – як правило це постійні відвідувачі Київ Музик Фесту та інших музичних подій міста. Їх відгуки були дуже захоплені.

Ось, наприклад:   

Андрій, 14 років   

«Минулого року я відвідав 10 концертів – я справжній фанат! Навіть збираю афіші з подій, на яких бував!».    

Як не дивно, інтернет та зокрема соціальна мережа Фейсбук стала джерелом інформації про фестиваль лише для 7% відвідувачів. Інших інформаційних ресурсів не було названо. Отже, можемо зробити висновок, що, не дивлячись на панування цифрових інтернет-технологій та спілкування у режимі on-line, найкращим джерелом розповсюдження інформації про фестиваль є реальне живе спілкування. З цього спостереження випливають недоліки реклами, які найчастіше озвучували опитувані відвідувачі.

Серед таких:    

Ніна, 42 роки    

«Я дізналася про Київ Музи Фест від знайомих, відвідую його останні 5 років, зазвичай по 2-3 концерти. Мені здається, Фесту необхідно більше розголосу на телебаченні та реклами в місті».    

Роман, 35 років   

«Зараз час, коли менеджмент грає надзвичайну роль. Я думаю, власне інформаційного доступу та розповсюдження дещо бракує. Треба залучати активнішу аудиторію!».    

Однією з цікавих пропозицій була така:    

Сергій, 24 роки    

«Хотілось би побажати неформальності, невимушеності, інтерактиву в самому проведенні концертів. Без формалізму. І оскільки за освітою я управлінець, сподіваюсь на ще потужніше процвітання та розвиток менеджменту та подальшу популяризацію Фесту!».    

Деякі відвідувачі помітили, що концертів дуже багато, а від того – велика кількість різних локацій, які складно відвідати за один день. Дехто з опитаних не висловлювали ніяких невдоволень, а навпаки – раділи, відкриваючи для себе нову музику та дивувалися активній обізнаності серед молоді.    

Своїми музичними враженнями люди ділились по-різному: хтось дуже коротко, посміхаючись, хтось – трохи соромлячись висловлюватись розгорнено, а хтось – навпаки – говорив охоче та емоційно. Наведемо деякі з відповідей слухачів.    

Про концерт-відкриття фестивалю «Credo in vittoria nostra»:    

Аліна, 24 роки    

«Завжди чекаю на головні події - відкриття-закриття, найбільше вони подобаються. Проте, хоч це і КИЇВ Музик Фест, але хотілося б більше  зарубіжної музики. І врешті-решт, що з цими мідними духовими?!», (можливо дівчина мала на увазі не зовсім чисту гру мідної групи).    

Анатолій Сергійович, 80 років    

«Я відвідую 10-20 концертів стабільно, і намагаюсь відчути душу кожного композитора і виконавця. Те, що ми чуємо сьогодні – величезне досягнення на світовому рівні. Яких змін побажати в майбутньому? Людей судять по зробленому. Все чудово!».    

Микола, 19 років    

«Така прекрасна тенденція – виконання саме українських класиків, особливо Леоніда Грабовського».    

Матвій, 19 років   

«Мені дуже подобається різнопланова музика, орієнтована на широке коло слухачів, вільний вхід, можливість спілкування з композиторами та професійними музикантами».    

Про концерт «Лятошинський тріо»:    

Ольга, 30-35 років    

«Сподобалось всe! Дужe чудово, такий професіоналізм!  Радує, що багато нових імен. Надзвичайно приємна eнeргeтика. Відчувається, що музиканти – віртуози, майстри своєї справи».    

Юлія, 30 років   

«Мeні всe сподобалось! Вразила тeхнічна сторона виконання. Я, як слухач, активно аплодувала, щоб було виконано щe якийсь твір на біс!».     

Євгeнія, 17 років   

«Мeні дужe сподобалось. Я, так би мовити, вийшла в люди, почула хорошу акадeмічну музику, яку нe так часто слухаю. Мeнe вразила сама музика! Вся ця атмосфeра, яка панувала у залі, уважні слухачі, іх рeакціі. Ну і звичайно тe, як музиканти грали. Я почула і відкрила для сeбe нових композиторів. Одним словом, дужe класно!».    

Ім’я нeвідомe, 40-45 років     

«Цього разу на концeрті була нe сама, а зі своіми учнями старшокласниками. Ми по можливості відвідуємо такі заходи. Сьогоднішній концeрт просто вражаючий! Особисто мeні дужe сподобалось. Організатори вeликі молодці, що зробили такe дійство зовсім бeзкоштовним і доступним кожному! Усі твори по-своєму нeпeрeвeршeні. Сподобалась манeра виконання, та й самі музиканти просто віртуози».    

Отже, прислухавшись уважно до аудиторії фестивалю, можемо зробити певні висновки. Найперший та найголовнійший – фестиваль люблять і знають. Про Фест розповідають друзям, на нього повертаються з року в рік, відвідуючи по декілька концертів. На івенти КМФ приходять не лише музиканти, а представники дуже різних професій, віковий діапазон слухачів досить широкий – від підлітків до людей досить поважного віку.      Найчастішим зауваженням до КМФ була недостатня кількість інформації про сам фестиваль, події та музику, яка звучить. Тобто Фесту є до чого прагнути у сфері реклами на великих інформаційних майданчиках, телебаченні та у інтернеті.    

Дуже світлими та щирими були відгуки людей стосовно музики, що звучала на концертах. Багато слухачів радо відкривали для себе нові імена українських митців та виконавців. Зрештою, слово «музика» стоїть у самому центрі в назві фестивалю – Київ МУЗИК Фест. Цей фестиваль вже тридцять років існує для музики та завдяки музиці. Адже саме до неї люди з року в рік повертаються наприкінці вересня, заради неї йдуть на концерти, про неї розповідають друзям та знайомим. Тож безліч захоплених слів саме про музику, яка вона є тут, у Києві, слугує найкращим мотиватором для руху вперед, до покращань, нових звершень та відкриттів.         


Команда опитувачів КМФ 2019:

організатор волонтерської групи – Стас Невмержицький;

волонтери: Анна Горобинська, Артем Бриль, Дзвенислава Саф’ян, Надія Ханіс, Марія Титова, Аліна Сибілева, Іванка Олійник, Марина Петренко, Юлія Холодова.    


Опитання обробила та підготувала текст Марія Титова.    

Фото – Ельза Жеребчук.