НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

КАБАЧЕНКО ОЛЕКСАНДР ПЕТРОВИЧ




Композитор



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія




Народився 9 липня 1960 року у м. Миколаїв.

     З 1971 по 1978 рік навчався у Московському суворовському військово-музичному училищу по класу фагота.1983 року закінчив військово-диригентський факультет  Московської державної двічі ордена Леніна консерваторії імені П. І. Чайковського (класи професорів А. Мішурина – оркестрове диригування, С. Ганичева – інструментовка, А. Арніцанса – фагот).

     По завершені навчання з 1983 по 1992 рр. О. П. Кабаченко працює диригентом військових оркестрів в Туркменській радянській соціалістичній республіці (нині Туркменістан), Німецькій демократичній республіці (нині Федеративна республіка Німеччини).

    З 1990-х рр. він працює в Україні диригентом військових духових оркестрів, в т.ч. у м. Яворів (Львівська область, 1992 – 1993 рр.), начальником оркестру штабу Прикарпатського військового округу Західного оперативного командування (м. Львів, 1993 – 1998 рр.), диригентом Зразково-показового оркестру Міністерства оборони і оркестру Почесної варти України (м. Київ, 1998 – 2002 рр.), диригентом, аранжувальником і композитором Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України (м. Київ, 2002 – 2009 рр.). З 2012 р. працює в Одеському муніципальному симфонічному і духовому оркестрах композитором та аранжувальником.

    Перебуваючи на цих посадах О. П. Кабаченко гастролював різними країнами світу, в т.ч. Австрії, Бельгії, Данії, Китаї, Нідерландах, Німеччині, Туреччині, Угорщині та ін., а також в Естонії, Узбекистані, Казахстані, Польщі, Білорусі. Твори О. П. Кабаченка увійшли в репертуар різних колективів, солістів, ансамблістів. Так, його Симфонія для духового оркестру звучала в Нідерландах, Данії, Україні (мм. Львів, Київ). В 1998 р. в Києві відбувся авторський концерт О. П. Кабаченка «Весняні сурми».

Почесні звання й нагороди:

Лауреат Першої премії конкурсу військових диригентів у м. Львові (Україна), 1994 р.;
Заслужений діяч мистецтв України (2006 р);
Ювілейні радянські та українські медалі і за вислугу років;

Член Національної спілки композиторів України з 2015 р.




Творчий доробок


     В композиторському доробку Олександра Кабаченка твори різних напрямів, стилів, жанрів. У співавторстві з Д. Ж. Антонюком він створював українську ритуальну оркестрово-духову музику для Почесної варти президента України: «Величальна» – для доповіді президенту під час військового параду, зустрічний марш «Президентський» та ін.

    О. П. Кабаченко написав ряд урочистих п’єс для концертного призначення: «Святкова», «Гуцульський вступ», марш «Семен» до 100-річчя з дня народження відомого військового диригента й композитора Семена Чернецького та ін.

    Значне місце в творчості О. П. Кабаченка посідають твори для духового оркестру: увертюра «Главное, ребята, сердцем не стареть» на теми пісень Р. Паулса і О. Пахмутової (1979 р.), п’єса "Спогади про Кіото» (для двох флейт та духового оркестру; 1983 р.), цикл «Східна сюїта» (на тему Х. Тізола «Караван», 1990 р.; друга редакція в перекладі для симфонічного оркестру), «Симфонія» (у 4-х частинах, 1995 р.; друга редакція в перекладі для симфонічного оркестру), дивертисмент «Подоляночка» (на теми українських народних пісень; 1996 р.), концертна п’єса «Прощавай» (пам’яті А.Остапенка для кларнета і духового оркестру, або альта з квінтетом струнних, 2011 р.; друга редакція для симфонічного оркестру і тенор-саксофона).

     В композиторському доробку О. П. Кабаченка представлені п’єси для фортепіано («Прелюдія», «Quodlibet»), пісні «Знову» (слова Олени Калиновської, 1998 р., для сопрано і духового оркестру; друга редакція з фонограмою А. Остапенко), «Пам’ять перемоги» (слова Володимира Кабаченка, 2004 р., для баритона, хору та симфонічного оркестру).

    О. П. Кабаченко автор музики до телесеріалу «Юнкери» (2002 р., режисер І. Черницький), саунд-треків дитячої вистави для «Диснейленду» м. Сеул (Південна Корея, 2003 р.), аранжувальник першого концертного виступу симфонічного оркестру «Ренесанс» з відомим фронтменом В. Вакарчуком і гуртом «Океан Ельзи».

    В творчій діяльності О. П. Кабаченка значне місце посідає аранжування музики для різних виконавських складів та співпраця в цьому напрямку з багатьма музичними колективами, зокрема, Президентськими оркестрами України та інших країн, відомими диригентами, діячами мистецтв, артистами, в т. ч. В. Сіренком, О. Горностаєм, О. Барвінським, І. Гамкало, Тіною Кароль, К. Московичем, Ж. Боднарук, П. Дворським, В. Степовою, Петром і Павлом Приймаками, О. Пономарьовим, Т. Піскарьовою, Й. Кобзоном, Т. Гвардцителі, вокальним квартетом "Гетьман", вокальним секстетом «Джаз-Екс», музичними колективами представників української церкви у діаспорі (США) та ін.



Контакти:


КАБАЧЕНКО ОЛЕКСАНДР ПЕТРОВИЧ
Центральний проспект 155 кв.42 ,
Миколаїв
54055

Тел. (+38096)3323443