НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

РЕГІОНАЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ОСЕРЕДКИ

ДРОГОБИЧ

Історія і сучасність / Композитори / Музикознавці

Дрогобицька організація Національної Спілки композиторів України (до 2005 осередок), заініційована В.Грабовським, фактично розпочала роботу 1996 (три члени НСКУ), офіційно зареєстрована 1997 (5 членів НСКУ). На вересень 2006 в її складі 12 осіб – композиторів, музикознавців, етномузикологів.

 Голова – Володимир Грабовський (музикознавець, член НСКУ з 1993), заступник голови – Людвіґ Тур’яб (композитор), відповідальний секретар Людомир Філоненко (музикознавець).
Члени організації: Олександра Німилович (музикознавець), Марія Ярко (музикознавець), Людмила Садова (музикознавець), Микола Ластовецький (композитор-музикознавець), Роман Сов’як (музикознавець-композитор), Ярослав Бодак (музикознавець-фольклорист), Петро Зборовський (ентомузиколог-фольклорист), Юрій Медведик (музикознавець), Олександр Опанасюк (композитор-музикознавець).

Певного спрямування роботі ДрогО НСКУ надають засідання, на яких розглядаються організаційні проблеми, питання прийому нових членів, обговорюються документи правління НСКУ, творчі плани (мистецькі зустрічі, авторські та ювілейні концерти, фестивалі, участь у наукових конференціях, підготовка річних звітів тощо).

ФЕСТИВАЛІ, КОНЦЕРТИ

У 1993 в Дрогобичі започатковано фестиваль української музики «Струни душі нашої» (ініціатор, засновник і директор – В.Грабовський), який мав за мету найширше висвітлення і популяризацію української музики. Відбулось 5 фестивалів (1993, 1996, 1997, 1998, 1999), під час яких проведено понад 60 акцій – концертів (в т.ч. авторських – М.Ластовецького, О.Опанасюка, Л.Тур’яба), презентацій книжкових та нотних видань, творчих зустрічей. Дієвими учасниками фестивалю, крім галичан, були відомі композитори з Києва, Дніпропетровська та ін.: Леся Дичко, Богдана Фільц, Алла Загайкевич, Нінель Самохвалова, Геннадій Ляшенко, Геннадій Сасько, Михайло Степаненко, музикознавець Богдан Сюта.

У 1999-2005 в Дрогобичі відбулася низка концертів за участю чи з ініціативи ДрогО НСКУ. З них найяскравішими були: авторські вечори Л.Тур’яба (1999, 2001), О.Опанасюка (1993, 1996, 1998, 1999); творчі звіти М.Ластовецького (1998, 2000, 2001), концерти з творів М.Лисенка (2002), М. Скорика (1999, 2003), концерти за участю О.Козаренка (2001, 2003), ювілейні заходи до 250-річчя Д.Бортнянського (лютий 2002), 90-річчя А.Кос-Анатольського (листопад-грудень 1999) та авторські концерти до 60-річчя М.Степаненка (лютий 2001, 4 заходи у Дрогобичі та Трускавці), до 75-річчя І.Майчика (листопад 2003), до 100-річчя М.Колесси (грудень 2003, концерти, конференції, презентація друкованих видань), Л. Дичко (1999, 2003), Б. Фільц (квітень, грудень 2002, також у м.Калуші на Івано-Франківщині).

За ініціативи ДрогО НСКУ у Дрогобичі (також у Самборі та Гошеві) відбулися музично-просвітницькі акції, авторські концерти, творчі зустрічі з видатними представниками української діаспори: композитором Ігором Соневицьким (2001, 2002) та музикознавцем зі США Романом Савицьким-молодшим (2000, 2003), співаком Йосипом Гошуляком з Канади (2002).

Свої наукові здобутки члени ДрогО НСКУ апробують на наукових конференціях, конгресах тощо. Так учасниками наукових конференцій були музикознавці: Я.Бодак, В.Грабовський, П.Зборовський, Ю.Медведик, Л.Філоненко, О.Опанасюк, М.Ярко, – в Україні (Львів, Дрогобич, Донецьк, Київ, Тернопіль, Харків, Одеса); В.Грабовський, Ю.Медведик – в Польщі (Бидгощ, Люблін, Варшава) та Словаччині (Братислава, Михайлові, Ружемберок, Банска-Бістріце, Любляна); Ю.Медведик – у Німеччині (Вюрцбург), Росії (Москва, Санкт-Петербург, Ростов-на-Дону). В.Грабовський та Ю.Медведик – учасники Конгресів міжнародної асоціації україністів (МАУ), також Ю.Медведик – конгресів музикологів-медієвістів «Musica Antiqua» в Бидгощі (Польща), він є членом Музикознавчої комісії НТШ, Європейського товариства дослідників ХVІІІ ст. при Оксфордському університеті, Всеукраїнської спілки краєзнавців та Українського наукового товариства дослідників ХVІІІ ст. при Інституті історії НАН України, Наукової ради Центру музичної україністики Національної музичної академії України ім.П.Чайковського. Членами НТШ є В.Грабовський, Л.Садова, Р.Сов’як, Л.Філоненко і М.Ярко.

За ініціативою Ю.Медведика та очолюваної (2001-2006) ним кафедри музикознавства та фортепіано ДДПУ ім.І.Франка відбуваються «Університетські музичні зустрічі» за участю Камерного оркестру ЛДМА ім.М.Лисенка, Л.Шутко, О.Козаренка та ін. Музикознавці ДрогО НСКУ продовжують працювати над вивченням фольклору, проблем автентики Львівщини, Бойківщини, Лемківщини (Я.Бодак, П.Зборовський), музичної освіти та методики викладання фортепіано, музичної літератури, історії музики (Я.Бодак, В.Грабовський, О.Німилович, Л.Садова, Л.Філоненко, М.Ярко), медієвістики, української музики ХVІІ–ХVІІІ століть в контексті діалогу культур Центрально-Східної Європи (Ю.Медведик), висвітлення славних постатей українського музичного мистецтва в контексті європейської культури (Я.Бодак, В.Грабовський, М.Ластовецький, О.Німилович, Л.Садова, Р.Сов’як, Л.Філоненко, М.Ярко), філософсько-естетичних аспектів музичної онтології, епістемології, герменевтики (О.Опанасюк, М.Ярко), мистецтвознавства, культурології (В.Грабовський, Л.Філоненко). Вони пишуть передмови до нотних та наукових видань (В.Грабовський, М.Ластовецький, Ю.Медведик, Л.Філоненко), рецензують та редагують наукові збірки (В.Грабовський, О.Німилович, Р.Сов’як, Л.Філоненко), виступають з анотаціями концертних програм (В.Грабовський, М.Ластовецький, Ю.Медведик, Р.Сов’як, Л.Філоненко, М.Ярко). Свої дослідження захистили у формі кандидатських дисертацій Р.Сов’як, М.Ярко, Ю.Медведик, Л.Філоненко, О.Опанасюк. Ю.Медведик досліджував ґрантовий проект Словацької Академії наук (2003-2005), вів наукові пошуки в Інституті славістики Баварського університету (2003-2004).

Досить активно співпрацює з ДрогО НСКУ завідувач кафедри музикознавства та фортепіано (з вересня 2006 року) ДДПУ імені Івана Франка, член Асоціації педагогів-піаністів України Л.Філоненко (проведено концерт з творів Р.Шумана у виконанні О.Корчинського; за ініціативи В.Грабовського відбулася творча зустріч з камерним оркестром «Рикошет» під орудою сучасного київського композитора С.Пілютикова).

НАЙЗНАЧНІШІ ПУБЛІКАЦІЇ (ОСТАННІХ РОКІВ)
ЧЛЕНІВ ДрогО НСКУ:

1. Барнич Ярослав. Вибрані твори /Упор. Л.Філоненко. – Дрогобич: Коло, 2004. – 95 с.
2. Василь Барвінський. Статті та матеріали: Збірник / Упор. В.Грабовський. – Дрогобич: Відродження, 2000. – 148 с.
3. Василь Барвінський. З музично-письменницької спадщини. Дослідження, публіцистика, листи / Упор. В.Грабовський. – Дрогобич: Коло, 2004. – 256 с.: іл.
4. Василь Барвінський. Три прелюдії для фортепіано / Упор., вст. ст. Л.Філоненка, В.Сенкевич. – Дрогобич: Коло, 2006. – 32 с. (Рекомендовано до друку Міністерством освіти і науки України).
5. Зборовський П. Бойківське весільне ладкання. Дослідження. – Львів: Сполом, 2002. – 196 с.
6. Зборовський П. Таланти Турківщини: Довідник. – Львів: Камула, 2003. – 357 с.
7. Медведик Ю. Пісні до Почаївської Богородиці. Публікація співаника 1773 року. Транскрипція, коментарі та дослідження. – Львів, 2000. – 148 с.
8. Медведик Ю. Українська духовна пісня ХVІІ-ХVІІІ ст. – Львів: Вид-во УКУ, 2006. – 324 с.
9. Німилович О. Фортепіанна творчість Василя Барвінського. – Дрогобич: Коло, 2001. – 79 с.
10. Опанасюк О. Дитяча музична творчість. Програма навчальної дисципліни для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Спеціаліст” спеціальності “ПМСО. Музика” (Рекомендовано до друку Міністерством освіти і науки України). – Львів, 2006. – 16 с.
11. Опанасюк О. Історія зарубіжної музики. Програма навчальної дисципліни для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр” спеціальності “ПМСО. Музика” (Рекомендовано до друку Міністерством освіти і науки України). – Львів, 2006. – 92 с.
12. Опанасюк О. Основи композиції. Програма навчальної дисципліни для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Магістр” спеціальності “ПМСО. Музика” (Рекомендовано до друку Міністерством освіти і науки України). – Львів, 2006. – 18 с.
13. Опанасюк О. Соната № 3 для фортепіано. – Львів-Дрогобич: Вимір, 2001. – 16 с.
14. Опанасюк О. Художній образ: структурна феноменологія і типологія форм. – Дрогобич: Коло, 2004. – 236 с.
15. Сов’як Р. Зродились ми великої години: Авторський збірник творів для чоловічого хору. – Дрогобич: Коло, 2003. – 95 с.
16. Сов’як Р. Остап Нижанківський та його музично-педагогічна спадщина: Посібник. – Дрогобич: НВЦ "Каменяр" ДДПУ, 2005. – 200 с.
17. Сов’як Р. Святися, Україно вільна! Авторський збірник творів для чоловічого хору. – Дрогобич: Посвіт, 2006. – 75 с.
18. Сов’як Р. Три хори на слова Івана Франка. – Дрогобич: Посвіт, 2006. – 40 с.
19. Твори українських композиторів для двох фортепіано та фортепіано в чотири руки /Упор. О.Німилович, У.Молчко. – Дрогобич: Коло, 2003. – 53 с. (Рекомендовано до друку Міністерством освіти і науки України).
20. Т.Петриненко. Україна / Аранжування для дитячого (мішаного) хору і фортепіано О.Опанасюка. – Дрогобич: Вимір, 2001. – 12 с.
21. Філоненко Л. Ярослав Барнич: науково-популярний нарис про життя і творчість. – Дрогобич: Відродження, 1999. – 250 с.
22. Фільц Б. Largo Lamentoso (Під враженням скнилівської трагедії) /Упор. О.Німилович, У.Молчко. – Дрогобич: Коло, 2004 – 20 с.

ПУБЛІКАЦІЇ ПРО ДрогО НСКУ:

1. Дрогобицький осередок // Національна Спілка композиторів України між ХІ та ХІІ з’їздами (1999-2004). – К., 2004. – С.117-120.
2. Кафедра музикознавства та фортепіано: Біо-бібліографічний довідник / Упор. та автор вст.ст. доц. О.Яцків. – Дрогобич, 2005. – 112 с.
3. Львівська регіональна організація // Спілка композиторів України між Х та ХІ з’їздами. – К., 1999. – С.69-77.
4. Твори композиторів і музикознавчі праці, написані між Х та ХІ з’їздами Спілки композиторів України. – К., 1999. – 165 с.
5. Творчий доробок українських композиторів і музикознавців. 1999-2004: Каталог-довідник. – К., 2005. – 230 с.


Богдан Пиц


Контакти:

ДРОГОБИЦЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ НСКУ
82100, Львівська обл.,
м. Дрогобич, а\с 28а
Тел.: +38 (03244) 2-75-17