НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ГАЙДУК ВАСИЛЬ МИХАЙЛОВИЧ



композитор


Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія



Хоровий диригент, педагог, композитор - автор багатьох творів у різних жанрах, багаторічний директор Ужгородського музичного училища, заступник голови Закарпатського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки. Композиторська діяльність В. Гайдука була двічі відзначена обласною премією ім. Дезидерія Задора та премією Всеукраїнського конкурсу "Духовні псалми".


Народився 1 лютого 1938 року в с. Доробратово Іршавського району Закарпатської області. Музичну освіту одержав в Мукачівському педагогічному училищі в 1958-1961 рр. та у Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка у 1962-68 роках, де диригування вивчав у С. Прокоп'яка, поліфонію - в Анатолія Кос-Анатольського, аранжування - у Євгена Козака. 

Викладав диригування в Мукачівському педагогічному училищі, згодом працював директором Ужгородського музичного училища (1972-1984) і викладачем диригування. З 1960 року - керівник хорів м. Мукачева. З 2001 року керує чоловічою народною хоровою капелою "Боян" Ужгородського Національного університету.

Вся зріла професійна музична діяльність Василя Гайдука пов'язана також з композиторською творчістю. В його творчому доробку - музичні композиції різних жанрів, це насамперед, хорові твори, а також - камерні вокальні та інструментальні твори, обробки народних пісень, пісні для дітей. Твори В. Гайдука виконують Державна чоловіча хорова капела України ім. Л. Ревуцького (диригент Б. Антків), лауреат міжнародних конкурсів камерний хор "Кантус", лауреат міжнародного конкурсу хор Ужгородського музичного училища ім. Д. Задора, Патріарший хор Ужгородської православної церкви Київського патріархату, Заслужений Закарпатський народний хор, Чоловіча народна хорова капела "Боян" Ужгородського національного університету, лауреат Всесвітньої хорової олімпіади учнівський хор "Едельвейс", взірцевий хор "Відлуння" з Дрогобича, солісти Закарпатської обласної філармонії Надія Гораль, Марія Зубанич, Клара Лабик, Петро Матій.

В 1989 і 1995 рр. вийшли друком два збірники вокальних та хорових творів композитора.

З 1999 р. В. Гайдук - член Національної спілки композиторів України.

Заслужений діяч мистецтв України (2009).

Дуже важливою сферою творчості В. Гайдука є духовна музика, серед яких кантата "Посланіє" на сл. Т. Шевченка, хорові концерти  "Христос воскрес" і "Благовіщення", хоровий концерт "Вислухай мене, мій Боже справедливий"(Псалом 4), "До Тебе підношу я, Господи, душу свою" (Псалом 25), Хоровий концерт "Чи ж ви можні, говорите правду"(Пс. 58), "Страсті Господні" в 14 частинах на слова Юрія Шипа, Літургія св. Іоанна Златоустого.

У хорових творах Василя Гайдука знайшли втілення різні образні сфери - від мрійливої споглядальності до драматичної патетики. Однак домінуюче місце займають ті, де особливо виразно проявилось героїчне начало. Яскравим прикладом цього стали хорові поеми-кантати "Великий Малорос" (до 190-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка). "Невмируща" (до 130-річчя від дня народження Лесі Українки) та "Титан" (до 150-річчя від дня народження І. Франко). Ці твори, об'єднані спільною тематикою й комплексом музично-виразових засобів, складають своєрідну трилогію.

Добре відомі закарпатському слухачеві та складають важливий етап в творчості композитора такі твори, як хорові цикли "Калина в інеї", сл. Василя Ґусті (1997), хоровий цикл "Чотири радості", сл. Юрія Шипа (1998), хорова поема "Ego", сл. Юрія Чорі (2004), струнний квартет на закарпатські народні теми, більше 100 обробок закарпатських народних пісень для солістів, різних складів вокальних ансамблів та хорів.

Основна лінія творчості В. Гайдука відображає глибоку спадкоємність
національної традиції в діяльності багатьох поколінь, споріднює його музику з духовною творчістю українських композиторів-класиків. Доречно тут згадати про діяльність Костянтина Матезонського, про поширення ним у Закарпатті церковної музики Дмитра Бортнянського, а також - про паралелі з діяльністю М. Вербицького в Галичині. В. Гайдук як хоровий диригент і композитор якнайкраще уособлює цю спадкоємність.



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія



Контакти:

ГАЙДУК Василь Михайлович

вул. Руданського,5, кв.101
Ужгород,
88014

Тел.: (8-0312) 639426