НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ ПРЕМ"ЄРИ СЕЗОНУ 2012








ПРЕС-РЕЛІЗ

ХХІІ Міжнародного фестивалю
Київської організації
Національної спілки композиторів України

"Музичні прем'єри сезону"



ПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ

( eng      )


ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ

 БУКЛЕТ фестивалю (закачати .pdf, 3,6мБ)





За доброю традицією, яка склалася понад 20 років тому, щовесни у Києві проходить широко знаний в Україні і світі Міжнародний фестиваль "Музичні прем'єри сезону". Його ініціатор - Київська організація Національної спілки композиторів, проведенню заходів сприяють Міністерство культури України, Головне управління культури Київської міської державної адміністрації, численні державні, громадські, духовні та інші установи.

Цього року з 22 до 31 травня на різних концертних майданчиках української столиці відбудеться 6 симфонічних, 3 хорових, 10 камерних концертів, показ документальних фільмів в акції "Жінки-композитори в кінопортретах",  а також круглий стіл на тему "Сучасна українська академічна музика: стан, тенденції і проблеми".

Прологом фестивалю стане показ музики молодих: це 2 симфонічних концерти Державних екзаменаційних іспитів студентів композиторського факультету НМАУ ім. П.І.Чайковського (22-23 травня, 12.00,  Великий зал Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського), Концерт переможців конкурсу студентів-композиторів ім. Івана Карабиця (24 травня, 16.00, Концертний зал Національної  спілки композиторів) та ін.

Основна частина насиченого подіями мистецького марафону розпочнеться 25 травня. У цей День відкриття фестивалю  в Національній філармонії України  силами Національного симфонічного оркестру та капели "ДУМКА" прозвучать твори Є.Станковича, Х.-В. Гроссмана (Перу),  З.Краузе (всесвітньо відомого польського композитора, котрий також виступить як соліст зі своїм Фортепіанним концертом №1 за підтримки Польського інституту в Києві). В другому відділі буде представлено фольк-оперу Володимира Зубицького "Чумацький шлях", яка чекала на своє втілення понад 20 років. Диригує Володимир Сіренко.

Серед хорових концертів, насамперед,  відмітимо Урочистий хоровий концерт, присвячений дню Києва, в якому камерні хори "Київ" (Микола Гобдич), "Хрещатик" (Павло Струць) та Хор ім. Платона Майбороди Національної радіокомпанії України (Юлія Ткач) у Колонному залі ім. М.В.Лисенка 27 травня о 19.00 винесуть на суд слухачів твори українських композиторів та народну музику. В той самий день, о 13.00 в Храмі святого Василя Великого (Вознесенський узвіз, 7) Муніципальний камерний хор "Київ" під орудою Миколи Гобдича виконає "Літургію святого Іоанна Златоустого" цьогорічного Шевченківського лауреата Віктора Степурка.

Як завжди, цікавий блок фестивалю утворили симфонічні концерти. Серед них, зокрема, звертаємо увагу на концерт закриття фестивалю (30 травня, 19.00, Філармонія), в якому Національний симфонічний оркестр виконає твори О.Костіна, Л.Дичко, А.Загайкевич, Л.Колодуба, О.Шимка, концерт Симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України (28 травня, 19.00, Філармонія, твори українських та алжирських композиторів, диригує Володимир Шейко) і концерт Державного естрадно-симфонічного оркестру (29 травня, 15.00, Великий зал НМАУ ім. П.І.Чайковського, диригує Микола Лисенко).

Потужно представлена на фестивалі сучасна камерна музика.
Беззаперечно, великий інтерес викличуть концерти Національного ансамблю солістів України "Київська камерата" під проводом Валерія Матюхіна. Виступи 26 квітня о 16.00 у Колонному залі імені Миколи Лисенка і 30 травня о 16.00 у залі НСКУ вкотре засвідчать палку прихильність колективу до справи популяризації української музики.

Інший видатний камерний оркестр - "Київські солісти" разом із  Хоровою капелою хлопчиків та юнаків "Дзвіночок" і зоряним складом солістів (москвич Назар Кожухар - альт, концертмейстер Маріїнського театру Людмила Чайковська - скрипка, наші скрипалька Мирослава Которович і піаніст Йожеф Ермінь) порадують слухачів 29 травня о 19.00 в Колонному залі ім. М.В.Лисенка   музикою естонки Г. Грігор'євої, росіянина А.Чайковського, француза Іраді Сабаї, українців І.Щербакова, В.Польової та С.Луньова.

Так само зацікавить  шанувальників спільний "Концерт концертів" ансамблів сучасної музики "Рикошет"  і "Nostri Temporis", музиканти яких замовили шістьом композиторам (О.Щетинському, С.Пілютікову, З.Алмаші, М.Коломійцю, О.Шмураку та О.Безбородьку) концерти для різних інструментів та ансамблю (24 травня, 19.00, Будинок вчених НАН України).

Багато цього року й цікавих оригінальних проектів. Наприклад, "Електроакустика-2012" (куратор - Алла Загайкевич, 26 травня, 19.00, зал Національної академії мистецтв України, вул. Воровського, 20, за підтримки Польського інституту в Києві);  "Жінки-композитори в кінопортретах" (презентація двох документальних фільмів: "Магія Баку", режисер Рето Падрутт (Швейцарія), музика  Франгіз Алізаде (Азербайджан) і фільму "Леся Дичко", режисер Олег Бійма - 26 травня, 12.00, Будинок кіно, Синій зал, вул. Саксаганського, 6); презентація видання, здійсненого видавництвом "Музична Україна" (директор - Богдан Кривопуст) за підтримки Польського інституту в Києві: "К.Шимановський. Твори для скрипки та фортепіано" (Концертний зал НСКУ, 29 травня, 14.00) та інше.

На окрему увагу заслуговує українсько-литовська сторінка фестивалю. Так, в Національному будинку органної та камерної музики України Ансамбль класичної музики ім. Бориса Лятошинського під керівництвом Ігоря Андрієвського в концерті 23 травня о 19.30 представить два масштабних твори - "Реквієм" литовського композитора Ремігіуса Шилейкі та "Страсті Господа нашого Ісуса Хреста" українця Олександра Козаренка.

27 травня о 16.00 в Філармонії відбудеться спільна акція Національної спілки композиторів України (голова - Ігор Щербаков) та Спілки композиторів Литви (голова - Зіта Бружайте). У цьому концерті, який має назву "Альянс", Струнний квартет "Колегіум" з Києва та Каунаський струнний квартет по черзі й разом виконають твори 4-х українських та 4-х литовських композиторів. Цю імпрезу буде повторено в листопаді у Каунасі.

Цьогоріч очікуємо на потужний загін   зарубіжних учасників фестивалю. Так, окрім згаданої делегації з Литви, польських музикантів і швейцарського режисера Рето Падрутта, до нас приїдуть Голова Спілки композиторів Болгарії Вєліслав Заїмов, голова Спілки композиторів Вірменії Едуард Айрапетян, завідувач кафедри композиції Московської консерваторії та художній керівник Московської філармонії Алєксандр Чайковський, голова Товариства сучасної музики Італії Росселла Спіноза, делегація алжирських композиторів, французький композитор - учень Олів'є Мессіана - Іраді Сабаї, азербайджанський композитор Рауф Алієв.  


Тож щиро запрошуємо на всі заходи ХХІІ Міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону"!



На концерти вхід вільний.


Прес-конференція відбудеться 25 травня о 17.00 у Конференц-залі Національної філармонії України.

За довідками можна звертатися до прес-секретаря фестивалю Ольги Голинської (e-mails: mama_olchik@yahoo.com; zhurnal_muzyka@ukr.net; ukrcz@ukr.net; тел.: 050-35-66-332; 093-052-35-51) та арт-менеджера Анни Щербакової (e-mails: an.shcherb@mail.ru; shcherb@list.ru;).



ПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ

ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ


 БУКЛЕТ фестивалю (закачати .pdf, 3,6мБ)